CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ve Yakındoğu coğrafyasında cazibe merkezi olma imkanına sahip olduğunu ancak izlenen yanlış dış politika nedeniyle bu imkanı hızla yitirdiğini söyledi. Öztrak, Suriye ve Irak’taki olaylar nedeniyle Adana’dan bu ülkelere yapılan ihracatın 316 milyon dolarlık azaldığını ifade etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak'ın başkanlık ettiği ve milletvekillerinden oluşan CHP İş Dünyası Grubu, bir dizi incelemelerde bulunmak üzere Adana'ya geldi. Parti il binasında gündemle ilgili toplantı düzenleyen Öztrak, gündemi değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bank Asya ve Merkez Bankası'na faiz indirimi konusunda baskı yaptığını söyleyen Öztrak, bunun ilk aşamada 20 milyar TL zarar doğurduğunu anlattı. Suriye’deki iç savaş ve Irak’ta yaşanan kargaşanın Türkiye’ye çıkardığı maliyetin de her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Öztrak, bütçeden Suriyeli sığınmacılara harcanan paranın 5.5 milyar doları bulduğunu belirtti. Suriye ve Irak’ta yaşanan krizler nedeniyle ülkenin kaybettiği potansiyel ihracat olduğunu vurgulayan Öztrak, "Eğer Suriye’de savaş olmasaydı, 2011’den 2014’e kadar bu ülkeye yapılabilecek olan ihracat 10.5 milyar dolar olabilirdi, gerçekleşen ihracat sadece 4.5 milyar dolarda kalmış. Fark, 6 milyar dolar kaybetmişiz. Irak’ta son bir yılda kriz yaşanmasaydı, Irak’a olan ihracatımız normal eğilimlerle 14 milyar dolar olurdu, kaldığı yer 10.7 milyar dolar, orada da ihracat kaybımız 3.6 milyar dolar. Bu kayıp ve zararlardan Adana’da düşen pay, 2011-2014 arasında Suriye ve Irak krizleri nedeniyle Adana ilimizin ihracatı 316 milyon dolar daha düşük olmuş. Bunun 105 milyon doları Irak nedeniyle, 211 milyon doları da Suriye nedeniyle. Bölgede bu krizler yaşanmasaydı, 316 milyon dolar önce Adanalı sanayicinin cebine, sonra bu fabrikalarda ihracatçının, sonra sanayicinin, sonra bu fabrikalarda çalışanların, sonra da Adana esnafının cebine gidecekti." dedi.

Adana’da protesto edilen senet tutarının da işlerin güzel gitmediğinin kanıtı olduğunu vurgulayan Faik Öztrak, "2010’da Adana’da protesto edilen senet tutarı 95 milyon TL iken, 2014’te bu yüzde 57 artarak 149 milyon TL’ye çıkmış. Aynı dönemde Türkiye genelinde protesto edilen senet tutarındaki artış yüzde 42. Yani Adana’da protesto edilen senetlerdeki artış Türkiye ortalamasının yüzde 15 üstünde. Bu Adana’da bir problem olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

ADANA, MERSİN, HATAY VE GAZİANTEP PIRIL PIRIL PARLIYOR

Türkiye’nin Afrika, Asya ve Avrupa’nın tam ortasında bir yıldız gibi parladığını anlatan Öztrak, "Türkiye, her yıl dışarıdan normalde 40-50 milyar dolar yabancı sermaye çekmesi gerekirken, geçen senenin ilk 11 ayında Türkiye’ye gelen yabancı sermaye miktarı net olarak 4.3 milyardır. Bu potansiyelimizin hiç iyi kullanılmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Türkiye, Doğu Akdeniz ve Yakındoğu coğrafyasında bölgenin cazibe merkezi olma imkânına sahiptir. Bu cazibe merkezi içinde Adana, Mersin, Hatay ve Gaziantep illerimiz pırıl pırıl parlamaktadır. Ülkemiz Suriye, Ürdün, Mısır, Irak ve Lübnan’dan oluşan bu bölgede önemli bir ekonomik alan yaratma imkânına sahipken, burada meydana gelen husumette taraf olarak bu imkânı hızla yitirmektedir." ifadelerini kullandı.

Bu bölgedeki krizler nedeniyle Adana’daki resmi işsizlik oranının da Türkiye ortalamasının üstünde gerçekleştirdiğini anlatan Öztrak şöyle dedi: "2013 yılında il bazında işsizlik rakamları elimizde, Adana’da işsizlik yüzde 13.2, aynı dönemde Türkiye’deki işsizlik sadece yüzde 9’dur. Eğer ki Adana’da işsizlik varsa, gerçekten bu memleket iyi yönetilmiyor demektir. Bu topraklar bir dönem tarımın başkentiydi. Bir dönem bu topraklar sanayinin başkentiydi. Bossalar, Sasalar, Güney Sanayiler gibi onlarca sanayi markasının doğup geliştiği yer bu topraklardı. Pamuk denince ilk akla gelen il Adanaydı. Adana kan kaybediyorsa, Türkiye ve Türk sanayisi çok daha fazla kan kaybediyor demektir."