Rusya’da önemli yatırımları bulunan FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, Türkiye’de koalisyon hükümeti olsa da Rusya ile ortak projelerin kaldığı yerden devam etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya ile Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı ve ortak yatırımlar gibi dev projelerin hükümetlere bağlı olmadan devam etmesi gerektiğini ifade eden Özyeğin, “Bunlar herhangi bir partinin değil, Türkiye’nin projeleri. Türkiye’nin nükleer enerjiye olan ihtiyacı kaçınılmaz. Türkiye neredeyse tüm enerjiyi ithal ediyor. Doğalgaz ve petrol ithalatımız ortada. Türkiye’nin, güneş, rüzgar, kömür ve nükleer enerjiyi de kullanması lazım.” dedi.

St.Petersburg’da düzenlenen Uluslar arası Ekonomik Forum’a (SPIEF 2015) katılan Özyeğin, Cihan Haber Ajansı’na Rusya’da yaşanan ekonomik sorunlar ve fırsatları değerlendirdi. SPIEF’e 7-8 yıl önce katıldığını, o zamandan bugüne çok büyük gelişimlerin yaşandığını kaydeden Özyeğin, “Yaptırımlar nedeni ile Avrupalıların katılımı sınırlı. B20’den dolayı Türk delegasyon yoğun. St. Petersburg zaten güzel bir şehir. Bu mekanlar çok güzel, toplantı odaları kullanılan teknoloji hakikaten çok gelişmiş.” dedi.

RUSYA’NIN JEOPOLİTİĞİ TÜRKİYE’YE FIRSAT VE DEZAVANTAJLAR SUNUYOR

Rusya’nın Batı Avrupa ve ABD ile jeopolitik sorunlarının Türkiye’ye menfi ve müspet etkileri olduğunu ifade eden Türk girişimci, “Mesela Türk Akımı projesi gündeme gelmezdi, eğer bu jeopolitik olaylar olmasaydı. En azından bu kadar erken gündeme gelmezdi, çok hızlı bir şekilde gündeme gelmezdi. Rus tarafının çok arzulu olma şekliyle gündeme gelmezdi. Ama tabi öbür taraftan Türkiye turizm sektörü çok etkilendi. İlk beş ayda kayıp yüzde 35. Rusların harcanabilir gelirleri azaldı. Ruslar enflasyon zammı bile alamadı. İkinci sorun ruble değer kaybetti. Yurt dışı seyahatleri dolar olduğu için doğrudan etkilendi. Türkiye’de doların değerlenmesi bu açığı azalttı. Ama yeterli değil. İndirimler de Rusların gelmesini pozitif etkilemedi.” değerlendirmesinde bulundu.

TÜRK HAFİF SANAYİ RUSYA’DA ÜRETİM YAPMALI

Rusya ile iş yapan firmaların başarılı olabilmeleri için Rusya’da üretim yapılması gerektiğini kaydeden Özyeğin, “Bizim Türk sanayicileri gelip burada üretmeleri lazım. Gerek tekstilcilerin gerek tüketim malı yapan Türk sanayicilerinin buraya gelmesi lazım. Çünkü Rusya’da endüstriyel ürünler yapılıyor. Yani makine sanayi var, Rusya uçak da imal ediyor, savunma sanayi ürünleri imal ediyor. Ama Rusya’da hafif endüstri dediğimiz ürünler pek yapılmıyor. Yani bunun için de Beko’nun Vestel’in burada fabrikaları var. Yani beyaz eşya, kahverengi eşya, halı gibi her şey burada üretilebilir.” önerisinde bulundu.