Pak Ağaç İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, ekonomik kriz uyarısı yaptı. Son dönemde olumsuz seyreden temel ekonomik göstergelere bir de siyasi müdahale eklendiğini belirten Toktemur, “Bu şartlar altında şirketler iflas eder, insanlar işsiz kalır, Türkiye ekonomik krize sürüklenir. Kimsenin emekçi halka yeni bir kriz bedeli ödetmeye hakkı yok” dedi.

Pak Ağaç İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mehmet Toktemur, enflasyondaki artış, doların yükselişi ve Merkez Bankası’na yönelik siyasi baskıları değerlendirdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyonun yüzde 8-9 seviyelerinde göründüğünü belirten Toktemur, ancak halkın karşılaştığı gerçek enflasyon rakamının yüzde 30’lar civarında olduğunu savundu. Türk ekonomisinin siyasiler eliyle yeni bir krize sürüklenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Toktemur, “Enflasyon artışı ve dolardaki yükseliş ekonomiyi kırılgan hale getiriyor. Bütün bunların üzerine bir de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’nı hedef alan 'faiz indirimi baskısı ve siyasi müdahalelerin eklenmesi ekonomiyi riske atıyor” diye konuştu.

Ekonomik krizlerde en ağır bedeli emekçilerin ödediğini vurgulayan Mehmet Toktemur, şunları söyledi: “Siz hesap oyunları ve saçma-sapan enflasyon sepetleriyle rakamları istediğiniz kadar düşük açıklayın. Halk çarşıya-pazara çıktığında görüyor, enflasyon yüzde 30’lara yükselmiş. Dolar almış başını gidiyor. Ülke adeta adı telaffuz edilmeyen bir krizin eşiğinde. Böyle bir dönemde, ülkenin Cumhurbaşkanı ise çıkmış bağımsız hareket etmesi gereken Merkez Bankası’na 'faizi indir' baskısı yapıyor.”

Uydurma bahanelerle bankaların işgal edildiğini de belirten Toktemur, özgür basına ve demokrasiye darbe vurulduğunu kaydetti. Toktemur, “İktidarın hoşuna gitmeyen şirketlere baskı uygulanıyor. İktidar, halkın ekonomik sorunlarına gerçekçi çözüm üretmek, asgari ücreti insani geçim düzeyine yükseltmek, üretimi ve verimliliği artırıcı önlemler geliştirmek yerine siyasi hesaplarla ekonomiye müdahale ediyor. Ülkeye hizmet eden işadamlarına, müesseselere saldırıyor. Buradan uyarıyorum, yaklaşan seçim nedeniyle ekonomiye keyfi siyasi müdahaleler sürerse, ülke krize sürüklenir. Şirketler iflas etmeye başlar, işyerleri kapanır, insanlar işsiz kalır. Toplum ekonomik ve sosyal çöküntüye sürüklenir. Ekonomik krizlerde en ağır bedeli hep emekçiler ödüyor. Kimsenin kendi şahsi hesapları ve çıkarları için ülke ekonomisini krize sokmaya, emekçiye bedel ödetmeye hakkı yok. Emekçiler bunun hesabını bütün demokratik platformlarda da hukuk önünde de sandıkta da sorar.” şeklinde konuştu.