Pak Tekstil İşçileri Sendikası (Pak Tekstil İş) Genel Başkanı Selim Demiralp, Türkiye’de işverenlerin yıllardır sendikaya karşı olmalarının sebebinin işyerini yıpratıcı, yıkıcı davranışlar olduğunu, kendi sendikalarının ise kışkırtıcı değil, uzlaştırıcı olduğunu söyledi. Türkiye’de sendikacılık deyince akla sadece ücret, ideoloji ve sarı sendikacılık geldiğini ifade eden Demiralp, Pak Tekstil İş’in yıkılan adalet ve hak kalelerinin tamiri için yola çıktığını, soluğu güçlü, sesi gür ve cesur yürekli bir sendika olduğunu belirtti.

Sendikalarının amacının, ileri demokrasi ilkelerini esas alarak işçi haklarını evrensel standartlar seviyesine yükseltmek olduğunu dile getiren Demiralp, “Sendikamız, hiçbir ayrım yapmadan işçi haklarını savunmak, hak ve adalet ilkelerinin işçi ve işveren açısından gerçekleşmesine yardımcı olmak için yola çıkmıştır. Pak Tekstil İş, tekstil emekçilerinin yıllardır duyduğu ve kulaklarının doyduğu vaatlerin değil, gözleri ve gönülleri doyuracak icraatların sendikası olacaktır. 13 milyon işçinin sadece 1 milyonunun sendikalı olması, mevcut sendikacılığın işçi ve işverenin ihtiyacına cevap veremediğini gösteriyor.” dedi.

‘İŞÇİLERİ SENDİKALI OLMAYAN İŞVEREN İHRACAT YAPAMAYACAK’

Avrupa Birliği (AB) standartlarını ve müktesebatını imzalamış bulunan Türkiye’nin, uygulamada geciktirdiği standartlardan bir tanesinin de "sendika hakkını kullandırma" şartı olduğunu ifade eden Demiralp, “İşverenlerin TSE standartları arasına, işçisinin sendikalı olması şartı da girecek ve Avrupa’ya ihracat yapmak için sendikalı işyeri olma şartı aranacaktır. Şu anda pek çok Avrupa ülkesi, Türkiye’den tekstil ürünü alırken fabrikalardaki işçilerin sendikalı olma şartını istemeye başladı, çünkü Avrupalı, işçisinin sendikal hakkını kullandırmayan tüccara dürüst nazarıyla bakmıyor. İhracata yönelik çalışacak ve çalışan işverenler, işyerlerinde huzurlu, demokratik, kargaşadan uzak ve adaletli bir çalışma ortamı oluşturmak istiyorlarsa Pak Tekstil İş Sendikamız'ı seçmeliler.” diye konuştu.

‘PATRONDAN İSTENEN PARA KADAR ONUN HAKLARINI DA KORUMAK GEREKİR’

Türkiye’de işverenlerin yıllardır sendikalara karşı olmasının sebebinin kötü sendikacılık örnekleri olduğunu belirten Demiralp, “Aslında sendikacılığı, art niyetli sendikacılar bitirmiştir. Bunlar hem işvereni hem de çalışanı mağdur etmiştir. Kul hakkına riayeti umumi manada gerçekleştirecek sendikayız. İşçi ve işverenin uhrevi hayatını kurtarmaya vesile olmak amacımızdır.” şeklinde konuştu. İdeoloji, sermaye düşmanlığı ve sarı sendikacılık yapılmadığı takdirde sendikal anlayışta büyük değişimler olacağını anlatan Demiralp, şunları kaydetti: “Biz sadece patrondan isteklerde bulunan bir sendika değiliz. Patrondan bir şey isteyeceksek, bizim de o kalifiyede olmamız gerekir. Sendikamıza üye olanları eğiterek kalifiye hale getirmemiz, bizim amaçlarımızın içindedir. Bunun için biz öncelikle üyelerimizin mesleki verimliklerinin artması için gelişim eğitimleri, sağlık, hijyen, kişisel gelişim ve bakım kursları, sertifikalı iş güvenliği, ilk yardım ve yaşam kurtarma kursları, acil müdahale eğitimleri vererek üyelerimizin kalitesini yükseltmeyi hedefliyoruz. Bunun için tekstil işverenleriyle yıllık ulusal ve uluslararası çalıştay, seminer ve paneller hazırlıyoruz. Denizli’de 1. Ulusal Tekstil Sektörünün Güncel ve Temel Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'na hazırlanıyoruz.”