Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emeklilik için yaşı bekleyen Bağ-Kurlu’nun her geçen gün emekli maaşının düştüğünü açıkladı.
Prim gün sayısı dolduğu halde emeklilik için yaşı bekleyen, vergi kaydı açık olduğu için de sigorta prim ödemesi yapmaya devam eden esnaf ve sanatkarların emekli aylıklarının her geçen gün düştüğünü dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bağ-Kurlu’ların emekli aylığı ’aylık bağlama oranı X ortalama aylık kazanç’ formülüne göre hesaplanıyor. Yani aylık bağlama oranı ve ortalama aylık kazancın yüksek olduğu ölçüde daha fazla emekli aylığı bağlanıyor. Emekli aylıklarının hesaplanmasında üç dönem var. Birinci dönem 31.12.1999 günü ve öncesinde prim ödeyenler, ikinci dönem 2000-30.09.2008 arasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler. Üçüncü dönem 1.10.2008 ve sonrasındaki çalışmalar ve prim ödeyenler. Bu dönemlerden üçüncüsüne göre her hal ve koşulda en düşük emekli aylığı bağlanıyor. Prim ödemesine devam edilen her ay, ileride alınacak emekli aylığı düşüyor. Özellikle 1 Ekim 2008 sonrasında çalışma süresi arttıkça bağlanacak emekli aylığı daha da düşük oluyor” dedi.
“BAĞ-KURLU DAHA ÇOK PRİM ÖDÜYOR, DÜŞÜK AYLIK BAĞLANIYOR”
Bu soruna acil çözüm bulunması gerektiğini dile getiren Palandöken, “Örneğin prim gün sayısı dolmuş ancak emeklilik için yaş şartının dolmasını bekleyen bir esnaf vergi kaydı açık olduğu sürede hem yaşlılık sigortası, hem genel sağlık sigortası hem de kısa vadeli sigorta kollarına ödeme yapmayı sürdürüyor. Esnaf emeklilik için beklediği bu sürede hem daha çok prim ödemesi yapıyor hem de bu süre sonunda bağlanan emekli aylığı daha düşük oluyor. Bu sorun aslında aylık bağlama oranlarının düşmesinden kaynaklanıyor. Madem öyle, esnaf prim gün sayısının dolduğu ancak emeklilik için yaşı beklediği hallerde yalnızca genel sağlık sigortası primini ödesin. Nasılsa ödenen yaşlılık sigorta priminin bu hallerde bağlanan emekli aylığına bir katkısı yok” diye konuştu.