Merkez Bankası’nın faizleri düşürmesinden sonra gözlerin bankalara çevrildiğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Bankalarımızdan kredi konusunda yeterli desteği görmüyoruz. Bırakın taşınırı, taşınmaz ipoteğinin dörtte biri kadar kredi vermiyorlar. Sicilinde en ufak çizik varsa kredi almakta zorluk çekiyoruz. Esnaf, bankalardan kredi alamayınca tefecinin eline düştü. Bankalardan kredi konusunda esneklik göstermesini bekliyoruz” dedi.
Kamuya olan borçların yapılandırılmasında esnafın önünde bir kez daha tarihi bir fırsat bulunduğunu hatırlatan Palandöken, “Esnafın büyük bir kısmı bankalardan kredi kullanıp borcunu peşin olarak kapatmak niyetinde. Ancak, bankalar vergi ve prim borcu bulunan esnafa hem kredi vermiyor hem de kredi maliyetleri çok yüksek” diye konuştu.
“Bankalar kredi verecek esnaf bulamayacak”
Enflasyonun düşmesine ve Merkez Bankası’nın faizleri indirmesine rağmen bankalarda faizlerin düşmediğini de belirten Palandöken, “Devir kâr planları yapma devri değil. Bugün esnafa, sanayiciye destek olmayan finans kesimi, yarın kredi verecek esnaf arayıp bulamayacak. Bankalar ‘güneşli günde şemsiye uzatıp yağmur başlayınca geri isteyen’ görüntüden uzaklaşmalılar” şeklinde konuştu.
“Yaraları sarma zamanı”
Geçmişte müteaddit defalar sicil affı çıkarıldığı halde birçok bankanın buna uymadığını da söyleyen Palandöken, “Esnafın kredibilitesinin artması için gerçekçi ve uygulanabilir bir sicil affına ihtiyaç var. Tüm ülke zor bir süreçten geçti. Zaman birbirimize destek olma, yaraları hızla sarma zamanıdır. Geçmişin ekonomik sorunlarına sünger çekersek gelecekten daha umutlu oluruz” dedi.