Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, paritede oynamanın devamı halinde 2015 için hedeflenen 173 milyar dolar ihracatın 160 milyar dolara çekilebileceğini dile getirdi.



Nisan ayı ihracat rakamlarını Bayburt’ta açıklayan Büyükekşi, gazetecilerin sorularına cevaben pariteden ötürü ilk etapta 8,5 milyar dolar gerileme görülebileceğini vurguladı. İlaveten bu rakamın daha da artabileceğine işaret etti. Büyükekşi, “Bu seneye dilediğimiz gibi başlayamadık. Dolarda değerlenme ve paritede oynama, ihracatımıza markaj yapıyor. 1,38 seviyesinden 1,08 seviyesine inen paritenin negatif rolü aylık 1,5 milyar doları buldu. Avrupa Birliği ülkelerine Euro-dolar paritesi nedeniyle ihracatta aşağı yönlü oynama 4 ayda 4,5 milyar doları aştı.” ifadelerini kullandı.


Büyükekşi’nin bildirimine göre Nisan ayında ihracat geçen senenin aynı dönemine oranla yüzde 9,8 inerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu. İlk 4 ayda toplam ihracat yüzde 8,1 gerileyerek 48 milyar 951 milyon dolara indi.


TİM Başkanı, Nisan ayında en çok ihracat yapılan ilk 5 ülkeyi de Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD olarak ilan etti. Mehmet Büyükekşi, “Almanya’ya ihracatımız yüzde 9,6, İngiltere’ye yüzde 8,1, Irak’a yüzde 23,4, İtalya’ya yüzde 12,4 geriledi. ABD’ye ise yüzde 1,8 arttı. Nisan ayında en çok ihracat yaptığımız 30 ülke içinde en büyük artışı yüzde 35,9 ile Mısır’a yakaladık.” dedi.


Büyükekşi, sektör olarak Nisan ayında ihracatın en önemli bölümünün 1 milyar 843 milyon dolarla otomotiv sektöründen geldiğine işaret etti. Bu sektörü kimyevi maddeler ve giyim sektörlerinin takip ettiğini duyurdu.