Almanya’da konjonktüre bağlı olarak değişim gösterse de işsizlik problemi her zaman hükümetin en sıcak gündemleri arasında yer alıyor. Özellikle uzun süreli işsizlerin federal ve eyaletlere getirdiği bütçe yükü nedeniyle sürekli yeni programlar uygulanıyor. Şimdiye kadar işsizlikle mücadelede uygulanan programlar her ne kadar başarılı olarak kabul edilse de uzun süreli işsizlikte beklenen sonucu vermemiş olması değişik platformlarda gündeme geliyor. İşsizlerin iş hayatından uzaklaşmamaları esasına dayanan ‘Ein Euro Job’ projesinden beklenen verimin alınamamış olması işsizlikle mücadele projelerinin yenilenmesi tartışmalarına da yol açıyor.

Bu nedenle son günlerde asgari sosyal güvence esası korunma şartı ile iş armaya teşvik eden Pasif-Aktiv-Değişim (PAT) Projesi’ne yeniden dikkat çekiliyor. Baden Württemberg Eyaleti’nde 2012 yılında startı verilen projede temel hedef bütçeden ayrılan kaynağın, işsizliği finanse etmek yerine istihdam sağlanması için kullanılması olarak açıklanıyor. Buna göre hükümet, işverenlere, istihdam ettiği her işsiz başına maddi destek vererek istihdam sağlamalarını teşvik ediyor. Ayrıca bu programla uzun süre işsiz olan ve iş hayatına yeniden dahil olmak isteyenlerin iş piyasasına girişleri konusunda uygun zemin hazırlanarak, iş arayan ve işveren daha kolay bir şekilde bir araya gelebiliyor.

2014 yılına kadar planlanan projenin uygulama süresinin 2016 yılına kadar uzatıldığı da verilen bilgiler arasında yer alıyor. Eyalet hükümetinin projeye 17,4 milyon Euro’luk bir sübvansiyonu bulunuyor. Eyaletteki 44 il ve ilçeden 40’ı projeyi uyguluyor. Projeye dahil olmak isteyenlerin en az 3 yıldan beri Hartz IV işsizlik yardımı alıyor olmaları ve daha önce istihdam projelerinden sonuç almamış olmaları şartı bulunuyor. Projeye katılan iş arayanlar, birey başına ödenen 399 Euro’luk temel sosyal güvence ödemesini almaya devam ediyor. Söz konusu projenin Almanya’nın diğer eyaletlerinde de uygulanması için eyalet hükümeti tarafından Eyaletler Temsilciler Meclisi’nde de tanıtım yapıldı.