Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Bursa’nın İnegöl ilçesinde fiyatların 30-35 kuruş seviyesinde kalması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Üreticiler, işçilik maliyetinin satış rakamını karşılamadığını ifade ederken, devletin kota sözünü tutmasını istiyorlar.
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Şibali Köyü’nde sökümü yapılan patates tarlasına giderek incelemelerde bulundu. Başkan Çelik, rekoltenin memnun ettiğini fakat fiyatların çok düşük olduğunu söyledi.
SORUNLAR BAKANA İLETİLDİ
İncelemenin ardından açıklama yapan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “İnegöl’ün çok değerli topraklarında her gün değişik ürünlerle ilgili sahaya giderek, incelemeler yapıyoruz. Bugün de patates tarlasındayız. İlçemizde zaman zaman 5 ile 20 bin dönüm arasında patates ekimi yapılmaktadır. Bu rakam bir yıl düşüyor, bir yıl artıyor. Bu yıl da 10 bin dönüm patates üretimi yapılmaktadır. Bunun 3 bin dönümü fabrikalarla sözleşmeli, 7 bin dönümü de bireysel olarak ekilen patateslerdir. Bu sene patates üreticileri hallerinden memnun değil. Patates bu sene çiftçileri mutlu etmedi. Tarlada kilosu 30-35 kuruş arasında değişiyor. Zaman geliyor sözleşmeli patates bile daha fazla avantaj sağlıyor. Onu tercih edenler bu sene daha fazla avantaj sağladılar. Örneğin 55 kuruşa sözleşme yaptılarsa, o şekilde satıyorlar. İnşallah ilerleyen günlerde düzelir. Havzalara göre tarım yapımı desteklemeleri geçmişten bu yana söylediğimiz konulardır. Tarım Bakanı Faruk Çelik ile iki gün önce Yenişehir’de bizzat patates ve buğday-tahıl üreticilerin sorunlarını görüştük. İnşallah bu sorunları aşarız. Böyle olunca biz de üzülüyoruz. Tarlada çalışmak kolay bir iş değil. Ürettiğinin karşılığını alamayınca problemler oluyor. Bir an önce bazı şeylerin istediğimiz gibi olmasını diliyoruz” dedi.
İŞÇİLİĞİNİ ÇIKARMIYOR
Patates üreticisi Ahmet Türel ise, “Patatesten zarar ediyoruz. 25-30 kuruşa satılıyor. Dönümünde 600-700 lira zararı oluyor. Verim güzel ama kalite bozuk, para etmiyor. İşçilere günlük 50 lira yevmiye veriyoruz. Bu fiyatlar işçiliğini çıkarmıyor. Zarar etmemesi için tarladaki fiyatın 60-65 kuruşun üzerinde olması gerekiyor” dedi.
DEVLET SÖZÜNÜ TUTMUYOR
Bir başka patates üreticisi Zakir Özonan ise, “Devlet maalesef sözünü tutmuyor. Patatese kota uygulaması getirmişlerdi, fakat bu uygulanmıyor. "Pancar kotası gibi 2 yıl ekilmeyecek, üçüncü yıl ekilecek" diye bir kota vardı. Bu kotalara uyulmadığı için çok fazla ekim var ve bu iş artık şirketlere döndü. Adana’da veya büyük yerlerde şirketler 5-10 bin dönüm patates ekiyorlar. Çiftçinin bir de ihracat durumu var. Rusya, ortadoğu ülkeleriyle olan krizlerimiz yüzünden patates hiçbir yere gitmiyor. Devletten çıkarmış olduğu kanunları uygulamasını istiyoruz, kota uygulamasını istiyoruz. Zengin aynı yere devamlı patates ekiyor, fakir zarar ediyor. Devletin çıkarmış olduğu kanunlara uyması lazım. Uymuyor, serbest bırakıyor. Çiftçinin durumu iyi değil. 100 bin tane hayvan geliyor. Kurbanlık durumu da sıkıntılı olacak. 50 bini Avrupa’dan, 50 bini Amerika ve sağdan soldan gelecek. Buğday da Kanada’dan. Çiftçinin durumu iç açıcı değil. Allah sonumuzu hayır eylesin” diye konuştu.