Dar ve orta gelirli sofraların vazgeçilmezi patatesin kilosu 5 liraya dayanarak ithal muz ve tavuk etiyle yarışır hale geldi. Rekor artışın sebebinin depolarda bekletilen patates olduğuna dikkat çeken sektör temsilcileri, 15 Nisan'dan sonra Adana ve İzmir Ödemiş'te başlayacak yeni ürün hasadıyla patatesin ateşinin düşeceğini duyurdu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan Durmuş, diğer patateslere nispeten daha ucuza satılan filizlenmiş patateslerin yenmemesi gerektiğini kaydetti.

İhracat, dondurulmuş kızartmalık patates, cips ve depolarda bekletilen patates derken, dar gelirlinin temel gıda maddelerinden patatesin kilosu 5 lirayla tavuk ve muzu sollar hale geldi. Türkiye'de 2013 yılında 4 milyon ton civarında patates üretimi yapılırken 2014'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre; 4 milyon 200 bin ton civarında patates üretimi gerçekleşti. Halen İstanbul Yaş Meyve ve Sebze Hali'nde patatesin kilosu 2,30 ile 5 lira arasından satılırken, Adana Hali'nde 1,30 ile 2,60 liradan satılıyor.

PATATESİN ATEŞİ 15 NİSAN'DAN SONRA DÜŞER, KİLOSU 1,5-2 LİRADAN SATILIR

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Kurucu Başkanı ve Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman, ihracat ve dondurulmuş gıda sektöründeki talebin artmasıyla birlikte depolarda 'daha pahalıya satarız' beklentisiyle kilosu 5 liraya dayanan patatesin, 15 Nisan'dan sonra Adana ve Ödemiş'te başlayacak yeni ürün hasadıyla fiyatının düşeceğini söyledi. Hava şartlarına bağlı olarak başlayacak hasatla birlikte patatesin kilosunun pazar ve marketlerde 1,5 ile 2 liraya kadar düşeceğini belirten Çakman, "Vatandaşımızın içi rahat olsun. Patatesin ateşi düşecek. "İlk hasat Adana'da başlıyor. Bazı ilçelerinde hasadın başlayacağı İzmir'de de önümüzdeki günlerde patates hasadı tamamıyla başlayacak. Yeni mahsulün çıkmasıyla fiyatlar dengeye oturacak. Nevşehir ve Niğde bölgesinde ise sulamadan kaynaklanan sorunlar sebebiyle üreticiler sıkıntı yaşıyor. Çünkü sulama kooperatiflerinin özelleştiği, borcu bulunan çiftçilere su verilmediği yönünde iddialar vardı. Sulama sorunları sebebiyle patates rekoltesinde bir düşüş olabilir. Ama hem Adana hem İzmir'deki hasatla birlikte fiyatların gerileyeceğini tahmin ediyoruz."

Yılın ilk patates hasadının tezgahların ateşini düşüreceğini tahmin ettiklerini belirten Adana Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de patates ekiminin Adana'nın ağırlıklı olarak Çukurova ilçesinde yapıldığını söyledi. Girmen, "Adana'da ilk patates hasadının hava şartlarına bağlı olarak 15 Nisan'da başlamasını bekliyoruz. Bu sene oldukça yağışlı günler geçirdik. Belki hasat yağışlardan dolayı biraz gecikebilir ama 15 Nisan'da başlayan hasat dönemi tam anlamıyla Mayıs ayının başında zirveye ulaşır. Geçen günlerde baktığımızda, bölgemizde patates ekim alanlarında büyük bir artış olmadığını gördük. Türkiye'nin patates üretiminin yüzde 4-5'lik bölümü Adana'da yetişiyor; ancak turfanda olması sebebiyle ilk hasatla birlikte patates fiyatlarının düşme eğilimine girmesini bekliyoruz. Fiyatlarda artık yavaş yavaş gerileme olur." diye konuştu.

'FİLİZLENMİŞ PATATES YEMEYİN'

Kilosu 5 lirayı bulan patateste farklı fiyatların sebebi de belli oldu. Filizlenmiş patatesin tezgahlarda daha ucuza satıldığına işaret eden Bursa Pazarcılar, Pazaryerleri İşletme Kooperatifi Başkanı Mehmet Çakman, "Patates depolarda bekletilirken ışık ve ısı alınca filizleniyor. Bunu gören depocu da hemen bu ürünleri biraz ucuzdan piyasaya sürüyor. Ancak bu tür patateslerin sağlığa zararlı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Bursa Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Serkan Durmuş ise şunları kaydetti: "Özellikle filizlenmiş patateslerde kabuğun alt tarafında yeşil bir tabaka bulunuyor. Bu yeşil tabakanın riskli ve zehirlenmelere yol açabilir. Vatandaşlarımız biraz ucuz diye aldıkları patatesten zehirlenebilir. Tezgahlarda yıpranmış, filizlenmiş ve özellikle yeşil tabakanın görüldüğü patatesleri almamak lazım. Filizlenme ve yeşillenmenin sebebi de bazı patates depolarının ışık ve ısı almasıdır. Çünkü patates serin ve karanlık ortamda saklanır. Nevşehir ve Niğde'de patatesin toprak altındaki depolarda muhafaza edilmesinin sebebi budur, filizlenmemesi için ürün toprak altında muhafaza edilir."