Fakir ailelerin sofralarından eksik olmayan patates bile vatandaşın alım listesinden düşüyor. Patates diyarı Afyonkarahisar'da 350 bin tona yakın patates üretimi yapılırken 4 bin çiftçi de patates yetiştiriyor. Ancak, bu durum bile patatesin ateşini düşürmeye yetmiyor.

Patatesiyle tanınan Afyonkarahisar'da bile pazarda ürünün 3,5 liraya satılması dikkat çekiyor. Manav Ramazan Markoç, 8 aydır sürekli fiyatı yükselen patatesle birlikte vatandaşın alım gücünün de düştüğüne dikkat çekiyor. Eskiden 3 kilo alanların şimdi bir kiloya düştüğünü kaydeden Markoç, Afyonkarahisar ve civarında bile fiyatların 3,5 liranın altına düşmediğini ifade ediyor.

'FİYATLARI DENGELEYECEK BİR SİSTEM YOK'

Şuhutlu patates üreticisi Ahmet Aytekin de, patateste tekelleşmeden kaynaklanan fiyat artışları yaşandığını söyledi. Bu işten üreticinin ve tüketicinin zararlı çıktığını ifade eden Aytekin, "Büyük tüccarlar depolarda 30-40 bin ton patates depoladı. Fiyatları sürekli arttırdılar. Bunları frenleyecek, dengeleyecek bir sistem olmadığından sonuçta patates 5 liraya dayandı. Vatandaşın alım gücü de 3'ten bire düştü. Devlet bu işi dengeleyecek bir uygulama getirmesi gerekiyor. Yoksa bu dalgalanmalar sürekli yaşanacaktır." dedi. Aytekin, ithal patates söylentisinin kısa bir süreliğine fiyatları dengeleme açısından olumlu olabileceğini ancak bunun çok küçük bir yansıması olacağını düşünüyorum. Üreticiyi de etkileyeceğini düşünmüyorum." dedi.

MUTFAK YANGIN YERİ

Kış boyunca fiyatı 2 liranın altına kolay kolay düşmeyen patates, son aylarda 3-3,5 liradan 5 liraya yükselirken, 2-2,5 lira olan kıvırcık marul 3,5 liraya fırladı. 2 liraya satılan havuç 2,5-3 liraya çıktı, ıspanak 4 lira oldu. Vatandaşın mutfağı, sebze meyve fiyatlarındaki fahiş artışlarla yangın yerine döndü. Baharın yaklaşmasıyla sebze meyve fiyatlarında düşüş bekleyenler, hafta sonunda pazar tezgahlarındaki fiyatları görünce büyük bir şaşkınlık yaşadı. Sivri biberin 4- 8 liraya çıktığı pazar tezgahlarında, kivi 6, domates 3,5-4 liradan satılır oldu.