Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde değişikliğe gidildiği bildirildi. Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik çerçevesinde işletmelerin uyum sağlama süresinin ise 1 Temmuz 2015 tarihi itibariyle dolduğu belirtildi. Perakende işletmelerde, ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis ve salam gibi et ürünleri üretilemeyecek. Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100 dana eti, yüzde 100 göğüs eti gibi ifadeler kullanılmayacak.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği’nde yapılan değişiklik kapsamında et ve et ürünleri satışı yapan işletmelerin uyum sağlama süresinin bittiğini söyledi. Müdür Çebi, “Değişen yeni tebliğ ile işletmelerin uymak zorunda olduğu kriterler vardır. 1 Temmuz itibariyle tebliğ kapsamındaki ürünlerin üretiminde mekanik olarak ayrılmış etler kullanılmayacak. Lokanta, restoran, otel ve hazır yemek üreten işletmeler gibi son tüketiciye yemek hizmeti veren işletmeler doğrudan son tüketiciye mekanik olarak ayrılmış et satışı yapamayacak ve bu işletmelerde mekanik olarak ayrılmış et kullanımı olmayacak. İhracat amaçlı üretilmiş olan mekanik olarak ayrılmış etlerin ve ürünlerinin yurt içindeki onaylı işletmeler arası sevkiyatına ise ihracat yapılması kaydıyla izin verilecek. Ayrıca yine lokanta, restoran ve otel gibi hazır yemek hizmeti veren işletmeler, tüketiciye dökme olarak çiğ et ve çiğ durumda bulunan hazırlanmış et karışımı satışı yapamayacak.” dedi.

Farklı hayvan türlerine ait etlerin kesinlikle birbirleriyle karıştırılamayacağının altını çizen Çebi, “Sadece büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri bunun yanında kanatlı hayvan türlerinden elde edilen etler kendi içlerinde birbiriyle karıştırılabilir. Perakende işletmelerde kıyma, hazırlanmış kırmızı et karışımları ve hazırlanmış kanatlı et karışımlarının üretimi yapılamaz. Sadece tüketici talebi üzerine anında kıyma ve hazırlanmış et karışımları hazırlanabilir. Çiğ kanatlı etleri perakendeci tarafından ambalaj bütünlüğü bozulmadan son tüketiciye sunulur. Ancak tüketici talebi doğrultusunda satın alınan ürün parçalanabilir. Çiğ kırmızı etler ise asgari teknik ve hijyenik şartlar göz önünde bulundurularak Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak satışa sunulmak zorundadır.” şeklinde konuştu.

Perakende işletmelerde, ısıl işlem görmüş sucuk, fermente sucuk, pastırma, sosis ve salam gibi et ürünlerinin üretilemeyeceğini de aktaran Çebi, “Ürün etiketlerinde marka dahil olmak üzere yüzde 100, yüzde 100 dana eti, yüzde 100 göğüs eti gibi ifadeler kullanılmayacak. Tebliğ kapsamında yer alan ürünlerin etiketlerinde ısıl işlem uygulanmış et ürünü, emülsifiye et ürünü gibi genel ürün grupları ürün adı olarak yer almayacak. Ayrıca kavurma ve kıyma kavurmada tuz oranı kütlece en çok yüzde 3 olmak zorunda. Bu tebliğin yayım tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmeleri için 1 Ocak 2016 tarihine kadar bu maddeye uyma zorunluluğu bulunuyor. Et ve et ürünleri üreten, satışını yapan işletmelerin faaliyetlerinde, bu konulara dikkat etmeleri gerekiyor. l Müdürlüğümüz bünyesinde kontrol görevlilerimiz tarafından denetimlerimiz sıkı bir şekilde devam etmekte olup, değişikliklere uymayan işletmeler hakkında mevzuatlar gereği yasal işlemler yapılmaktadır.” dedi.