Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo, kur dalgalanmalarının ihracata da sirayet ettiğini vurguladı. Kariyo, “Dolar veya Euro’da oynamalara karşı firmayı en çok koruyacak olan şey ihracattır. Ama dalgalanmaları hedge (zarardan korunma) edecek birtakım mekanizmalar halen çok pahalı.” dedi. Kariyo buna rağmen perakende sektörü olarak hedeflerinde herhangi bir revizyon yapmayacaklarını söyledi.

BMD’nin yeni yönetimi düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı. Yeni yönetimi tanıtan dernek başkanı Sami Kariyo, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da cevapladı. Kariyo, “Dolarda rekor artışın ardından hedeflerde revizyona gidilecek mi?” sorusuna, “Perakende sektörü olarak hedeflerimizde herhangi bir revizyon yapmıyoruz. Dolar/Euro paritesi esasında önemli. Şöyle ki, ihracat alanımız ağırlıklı Euro’dan ama ihracat rakamları dolar olarak açıklanıyor. Burada ufak rakamlar görüyoruz. Ama ideal olan ihracatın hakiki durumunun ortaya konmasıdır, bu anlamda olayı Euro-Euro tarafından ele almalıyız. Yani biz perakendeciler bölgede büyük bir bunalım olmadıkça hedeflerde revizyon yapma kanaatinde değiliz.” karşılığını verdi.

Kariyo, kurun maliyetleri arttırıp attırmadığı sorularına karşılık olarak da şunları söyledi:

“Kiralarda ve dolarla ithal ettiğimiz ürünlerde maliyetlerimiz artıyor. Bu bizi karlılık tarafında güç durumda koyuyor. 2014 başında da böyle bir tablo vardı. Yine kur dagalıydı, artıyordu. Yine ‘ya biz ne yapacağız’ gibi fikirler vardı kafalarda. Her şeye rağmen perakende Türkiye’nin 4 katı büyüdü. Türkiye yüzde 3,5 büyürken, modern gıda dışı perakende sektörü yüzde 19-20 büyüdü. Ben yüzde 20’den çok büyüyen firmalar da biliyorum. Bu hangi yöntemlerle oluyor? Şöyle oluyor; perakende tüketiminin hangi seviyede olduğu, hangi ürünlerin satılıp satılmadığı anında ölçülüyor ve tedbirler alınıyor. Yani ben, 2015 büyümemizde gerileme olacağı kanaatinde değilim ama karlılıkta güçlüklerimiz olacak. Ama perakende burada da önlemini alacaktır.”

BMD Başkan Yardımcısı Cüneyt Yavuz da “Dalgalı bir dönemden geçiyoruz.Ama bu dalgalı dönem bir yerde duracak, bir yere oturacak. Parite 1,05 seviyesine geldi, 0,80 seviyesinden söz edenler var. Burada FED’in faiz artırımı dış faktör. Ama burada bizim için önemli olan çok satış yeri açmak, dışarı açılmak. Yani yeni senede kur dengesi lehimize olur, aleyhimize olur ama satışlar yüzde 25-30 olarak devam eder.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan basın toplantısında derneğin yeni yönetiminde yeni 33 önemli ismin bulunduğunu vurgulayan BMD Başkanı Sami Kariyo, markaların tanıtımı ve ihracatını arttırma adına da önemli planlarının bulunduğunu söyledi. Kariyo, “Şu an markalarımızın 90 ülkede 3 bine yakın satış yeri var. Sayı bu sene 3 bin 750 olacak. Markalarımızın ihracatı da gayet iyi. 2014 itibari ile giyim tarafında markalı ihracat 3,2 milyar dolar.” açıklamalarında bulundu.

Yeni projelere de değinen Kariyo, yeni bölge ve ülkelere açılacaklarını; bu anlamda ilk olarak Polonya’ya gidip araştırmalarda bulunacaklarını bildirdi. Ayrıca İstanbul’da moda ile, ticaret ile ilgili aktivitelere önem vereceklerini, AVM, tedarikçi ve danışmanlık şirketleri ile el ele vereceklerini sözlerine ekledi.