İnsan Yönetimi alanında 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren ilk sivil toplum kuruluşu PERYÖN, her sene İnsan Kaynakları alanında başarılı uygulamaları ödüllendirmek ve bu alandaki standartlara yön vermek amacıyla ”˜”˜PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri''ni düzenliyor. 2014 PERYÖN İnsan Yönetimi Ödülleri'nde Yetenek Yönetimi kategorisinde, “Her Çalışan Bir Yetenektir” bakış açısıyla yola çıkan ve tüm çalışmalarında bu anlayışı benimseyen Ford Otosan birincilik ödülüne layık görüldü.

Dört farklı lokasyonda 10 bine yakın çalışana sahip Ford Otosan'ın Yetenek Yönetim Sistemi, yeni yetenekleri şirkete çekme, seçme ve yerleştirme süreçleri ile başlayan, işe alıştırma, geliştirme ve kurumda tutma vizyonu ile devam eden bir süreç. Tüm çalışanların birer yetenek olarak değerlendirildiği ancak farklı yetenek gruplarına farklı uygulamaların olduğu Ford Otosan, sistemleri ve uygulamaları ile yeteneklerini geliştirmeyi ve kurumda tutmayı hedefliyor.

Ford Otosan Yetenek Yönetimi Sistemi; sosyal medya, üniversite aktiviteleri, imaj etkinlikleri, işe alım, oryantasyon, bağ kurma süreçleri, çalışan bağlılığı aktiviteleri, kariyer planlama, organizasyon geliştirme, liderlik ve teknik uzmanlık kariyer yolları, rotasyon süreci, eğitim ve gelişim süreçleri ile koçluk ve mentorluk süreçleri, performans yönetimi ve ödül yönetimi gibi birbiri ile entegre süreçlerden oluşuyor.

Sektörünün en fazla takipçiye sahip Facebook Kariyer Sayfası Ford Türkiye Kariyer ile binlerce kişiye ulaşan Ford Otosan, üniversite aktiviteleri, katıldığı seminerler ve staj programları ile yetenekleri şirkete çekmeyi amaçlıyor. Potansiyel yetenekleri, şirkete kazandırmak için uygulanan Seçme&Yerleştirme uygulaması ise Değerlendirme Merkezi. Potansiyel yetenekler, grup ve bireysel çalışma sırasında Ford Otosan yetkinliklerine göre değerlendiriliyorlar. İşe alım için aranan diğer koşullar sağlandığında yetenekler firmaya kazandırılıyor. Yetenek Yönetim sürecinin önemli bir aşaması olan İşe Alıştırma süreci; her yeni çalışana bir oryantasyon koçu verilmesi ile başlıyor. Çalışanın işe alıştırma sürecinde birim ve şirketi tanımasına yardımcı olan oryantasyon koçu, yeni çalışanın her sorusu için başvurabileceği ilk merci oluyor. Etkili bir oryantasyon sürecinden geçen çalışanların işe alıştırma süreci Bağ Kurma Anketi ile ölçülüyor ve aksiyon planları hazırlanıyor. Çalışma hayatları boyunca yetkinlikleri ve ihtiyaçları çerçevesinde yoğun bir eğitim sürecinden geçen çalışanlar farklı jenerasyon ve gruplar için tasarlanmış eğitim programlarına sahip oluyorlar. Her yıl yapılan İK Planlama toplantılarında yetenek havuzları belirleniyor ve çalışanların kariyer planları görüşülüyor. Düzenli aralıklarla yapılan Rotasyon Planlama Toplantıları ile rotasyonları planlanan çalışanlar liderlik ve uzmanlık yolunda ilerleyebiliyor.

Özellikle, “Kariyer Gelişiminde Yeni Rota” sloganıyla yola çıkılan ve devreye alındıktan sonra, kısa süre içinde şirket genelinde yüksek bir oran ve çalışan memnuniyeti sağlayan Rotasyon Sistemi, yetenek yönetim sürecinin önemli bir parçasını oluşturuyor.