Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in basın danışmanı Dmitri Peskov, krizin Türkiye'de inşa edilecek Akkuyu nükleer santral projesini etkilemeyeceğini söyledi.

Putin'in basın danışmanı Peskov, Rusya'nın devlet ajansı MIA Rossiya Segodnya'nın organize ettiği program çerçevesinde Türk gazetecileri kendi çalışma ofisinde kabul ederek, gündemle ilgili sorularını yanıtladı.

Petrol fiyatlarının düşmesinin Türkiye için iyi, Rusya için kötü olduğunu söyleyen Peskov, “Bütçe hesapları, petrolün 100 dolar olacağı hesabından yapılınca ve sonra petrol 50 dolara düşünce bu kötü etkiliyor.” dedi.

Peskov, “Rusya hasta bir ülke. Yani sizin elinize bunca yıl petrol ve doğalgazdan para aktığı vakit hasta oluyorsunuz. Bu bir bağımlılık hastalığıdır. Esnek ve etkin bir ekonomi kriz geldiğinde etkinlilik yollarını araştırmaya başlıyor. İnovasyon, yeni yöntem ve teknikleri araştırıyor ama bol para geldiği vakit buna ne gerek var. Bunların hiçbiri aklınıza gelmiyor, nasıl olsa para geliyor ve bu tehlikeli bir hastalık.” şeklinde konuştu.

Akkuyu projesinin geliştiğini hatırlatan Peskov, “Kriz, Akkuyu projesini etkilemez. Benin bahsettiğim zorlukları büyütmemek lazım. Rusya büyük ülke ve büyük ekonomiye sahip, azalma yok olma anlamına gelmiyor. Bizim kapasitemiz krize göre çok daha büyük. Bu gibi projeler için kapasitemiz yeterli.” dedi.

"GAZPROM'A AÇILAN DAVA SİYASİ"

Peskov, Avrupa Birliği'nin Rus doğalgaz devi Gazprom'un orta ve doğu Avrupa'da hakim konumunu kötüye kullandığı ve anti-tekel yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle dava açmasını siyasi bir karar olarak niteledi.

Peskov Gazprom davasının siyasi bir karar olduğunu şu cümlelerle dile getirdi: "Gazprom davası siyasi bir karardır. Rusya'dan Almanya'ya giden doğalgazda Gazprom'un kazancı iç dağıtım şirketlerin kazancına göre daha düşüktür. Avrupa'da tekele karşı bir paket bulunuyor. Buna göre hem üretim, hem ulaşım ve hem dağıtım yapan şirketlerinin Avrupa piyasasında bulunması mümkün değil. Gazprom'da böyle, ancak bir karar alınıyorsa bunun geriye dönük etkisi mümkün değil. Gazprom tüm hazırlıkları yaptıktan sonra bir karar alındı. Bu yüzden siyasi bir karardır."

AB ÇİFTÇİLERİ AĞLATMASIN

Ukrayna krizi nedeni ile Rusya’ya uygulanan yaptırımlar ve Rusya’nın gıda ambargosunu değerlendiren Peskov, “Hem bize karşı hem de bizim uyguladığımız ambargolar var. Biz bunu istemiyoruz, bunlar ne kadar çabuk kalkarsa o kadar iyi olur."

Abmargoların kalkmasının ABD ve AB'ye bağlı olduğunu vurgulayan Peskov, ABD'deki çiftçilerin bu durumdan fazla etkilenmediğini belirtti. Yunanistan, Fransa, Polonya ve diğer AB ülkelerinde çiftçilerin 'ağladığını' söyleyen Peskov, "AB, çiftçileri ağlatmasın." çağrısında bulundu.

Rusya’dan ve Orta Asya Hazar bölgesinden Avrupa’ya ulaşacak enerji hatları ile ilgili de konuşan Peskov, "Hangi proje daha ucuz ve sağlam ve devamlı teklif sunacaksa onlar başarılı olacaktır." dedi.