Türkiye’nin petrokimyada tek hammadde üreticisi konumundaki Petkim, 2015 yılı ilk çeyreğinde 44.4 milyon TL net kâr rakamı açıkladı, geçen yılın aynı döneminin üzerine çıktı. İlk 3 aylık dönemde 937 milyon TL ciro yapan şirketin brüt kârı yaklaşık 84 milyon TL olurken FAVÖK rakamı da 47.7 milyon TL’ye ulaştı. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, 2014 yılında tamamlanan yatırımlarla kapasitesi yüzde 13 artarak büyüyen şirketin operasyonel verimliliğinin arttığını, enerji ve birim hammadde maliyetlerinde azalma yaşandığını ve böylece son dönemlerdeki çeyrek bazda en iyi finansal sonuçlardan birinin ortaya çıktığını kaydetti.

Genel Müdür Korkut, 2014 yılında beş yılda bir olan planlı bakım duruşlarının yapıldığını, duruş maliyetleriyle birlikte 200 milyon dolarlık yatırım tamamlanarak Petkim’in hacminin yüzde 13 büyüdüğünü söyledi. Bu büyüme ve yatırımların etkisinin, yılın ilk çeyreğinde finansal sonuçlara yansıdığını belirten Korkut, “Yatırımlarla büyüyen şirketimizin operasyonel verimliliği arttı, enerji ve birim hammadde maliyetlerinde azalma oldu. Bu beklediğimiz bir durumdu; çeyrek bazlı baktığımızda son dönemlerin en iyi finansal verilere ulaştık. Bu verimliliğin kalıcı etkileri olacağını görüyoruz. Bizim için sürdürülebilir kârlılık hedefi önemli, buna göre hareket ediyoruz.” dedi.

Petrokimya piyasalarını etkileyen iki temel etkenin petrol fiyatları ve dövizdeki değişimler olduğunu anlatan Korkut, bu konuda alınan doğru pozisyon sayesinde finansal sonuçlara katkı sağlandığını dile getirdi. Geçen yıl petrol fiyatlarında hızlı bir düşüş yaşandığını ve aynı yıl içinde neredeyse 3 kat fiyat farkı ortaya çıktığını kaydeden Korkut, şimdi yeniden bir çıkış başladığını, bunun çok hızlı olmayacağını ifade ederek, Türkiye için ideal petrol fiyatının varil başına 75-80 dolar bandı olduğunun altını çizdi. Petrol ve dövizde yaşanan dalgalı dönemlerde müşteriler açısından yerli hammadde üreticisi olarak Petkim’in değerinin daha çok ortaya çıktığını söyleyen Korkut, “Biz bu süreçte yurtiçi talebe daha çok önem verdik, müşterilerimizin üretim gücüne destek olmak adına ihracatımızı kısarak iç piyasaya daha fazla önem verdik.” diye konuştu.

PETKİM KONTEYNER LİMANI’NDA GERİ SAYIM

Etilen ve PTA fabrikalarındaki yatırımlarla Petkim üretim kapasitesinin yıllık 3,2 milyon tondan 3,6 milyon tona çıktığını, bunun doğrudan yüzde 13 büyümeye denk geldiğini belirten Sadettin Korkut, bu yıl da yine Petkim içerisinde 125 milyon dolarlık yatırım öngörüldüğünü açıkladı. Petkim’e doğrudan katkı sağlayacak Petlim Konteyner Limanı’nda geri sayımın devam ettiğini dile getiren Korkut, şu bilgileri verdi: “Bu liman tüm bölgenin kullanabileceği, Ege’nin en büyük limanı olacak. Ekim ayında işletmeci firmaya teslim edilerek, ilk gemilere hizmet vermeye başlanacak. Burada dünya finans devi Goldman Sachs’la ortağız. 2016 yılı ortasında üretime başlayacak Petkim Rüzgar Elektrik Santrali (RES)’yle ise enerji verimliliği ve çeşitliliğini arttıracağız. Petkim RES ilk fazı tamamlandığında, Petkim fabrikalarının elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 12’si buradan karşılanabilecek.”