Ukrayna krizi, yaptırımlar ve petrol fiyatlarının düşmesi nedeni ile zor bir dönemden geçen Rusya ekonomisinin 2015’de yüzde 5 civarında küçülmesi bekleniyor.

Bloomberg anketine katılan uzmanlara göre petrol varil fiyatları 40 dolar seviyesine gerilemesi durumunda Rusya ekonomisinde küçülme yüzde 5’i bulacak. Gelecek yıl da küçülme yüzde 1 seviyesinde devam edecek.

İyimser senaryoya göre ise Rusya ekonomisi 2015’de yüzde 3,5 küçülecek ve 2016’da da yüzde 0,5 büyüme başlayacak.

Petrol varil fiyatlarının gerilemesi ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz oranlarını artıracağı yönünde kapıyı açık bırakması rublenin düşmesine neden oluyor. Sabah saatlerinde 42 kapek artan dolar 59 rubleden işlem görürken, 15 kapek artan Euro da 64,79 rubleye yükseldi.

Bloomberg uzmanlarına göre petrol varil fiyatlarının 40 dolara gerilemesi durumunda dolar da yıl sonunda 65 rubleye kadar çıkabilir.

Petrol varil fiyatları 50 dolar seviyesinde olursa, ankete katılanların yüzde 83’üne göre ekonomik resesyon önümüzdeki 12 ay boyunca devam edecek.

Uzmanların sadece yüzde 28’ine göre Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları gelecek yıl kaldırabilir.

Petrol fiyatlarının gerilemeye devam etmesi durumunda Rusya Merkez Bankası faiz artırımına gidebilir. Rusya Merkez Bankası’nın 31 Temmuz’da bir toplantı yapması ve ekonomik verileri ele alması bekleniyor. Rusya Merkez Bankası bu yıl 4 kez faizleri indirerek yüzde 11,5 seviyesine çekti.