Küresel piyasalarda petrol fiyatının düşmesinin ardından son üç ayda tüm dünyada iptal edilen projelerin değerinin 200 milyar doları bulduğu bildirildi.
Dubai’de basılan Gulf News’in haberine göre Dubai merkezli Bain and Company firması ortağı Christophe de Mahieu, petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle birçok firmanın projelerini ya iptal ettiğini ya da geçici olarak durdurduğunu söyledi.
De Mahieu, ABD’de sondaj çalışmalarında ani düşüş yaşandığını, ihalelerin durduğunu ve bu nedenle firmaların da işi bıraktığını kaydetti. Katar Petrol ve Shell’in büyük bir petrokimya projesini iptal ettiğini hatırlatan yetkili, Aramco'nun (Suudi Arabistan) da bir dizi projeyi askıya aldığını veya iptal ettiğini söyledi.
Birçok firmaya danışmanlık yapan ve endüstride 25 yıllık tecrübeye sahip De Mahieu, önümüzdeki altı ay içinde petrol fiyatlarının ne olacağını tahmin etmenin zor olduğunu fakat bu çalkalanmanın harcamaların kısılmasına ve daha disiplinli olmaya yönelteceğini belirtti. Yetkili ayrıca petrol hizmeti sunan firmaların üzerinde baskı oluşacağını ve özellikle küçük ve orta ölçekli firmaların birleşme yoluna gidecekleri tahmininde bulundu.
Tüm dünyada petrol fiyatlarının düşmesiyle petrol hizmeti ve sondaj hizmeti sunan şirketler işçi çıkararak işletme masraflarını yüzde 10-15 düşürmeye çalışıyor. Baskılara ve fiyatlardaki düşüşe rağmen Suudi Arabistan öncülüğündeki Opec ülkeleri ise petrol üretimini azaltmaya yanaşmıyor.