Uluslararası piyasalarda petrol fiyatındaki düşüşe rağmen gelirlerinin büyük kısmını petrolden sağlayan Körfez ülkelerinde, savunmaya yapılan harcamalarda azalma görülmeyeceği kaydedildi.

Birleşik Arap Emirlkleri (BAE)’nin başkenti Abu Dabi’de devam eden Uluslararası Savunma Fuar ve Konferansı IDEX’in ilk gününde, yaklaşık 2,6 milyar dolarlık anlaşma imzalandı. Organizatörler, geçen Pazar günü başlayan ve beş gün sürecek fuarda, BAE ordusu ve bazı özel firmalar tarafından yeni uydu alımı, askeri araç, insansız hava araçları ve teknik destek sistemleri gibi farklı alanlarda 18 anlaşma imzalandığını açıkladı.

Medyaya konuşan Fuar Organize Komite Başkanı Tümgeneral Ubeyd el-Kitbi, BAE’deki savunma sanayinin büyümeye devam ettiğini ve tüm dünyadan dostlarıyla işbirliği içinde çalıştıklarını belirtti. El-Kitbi, petrol fiyatlarındaki düşüşe rağmen BAE’nin vizyonunun net olduğunu ve 'fiyatların sektöre güçlü bir darbe vuracağını' düşünmediğini kaydetti. 2013’teki fuarda, 3,85 milyar dolarlık anlaşma imzalanırken, yetkili, bu yıl için rakamın fuarın son gününde açıklanacağını sözlerine ekledi.

Organizatörler, fuara bu yıl 55 ülkeden bin 150’den fazla firmanın katıldığını ve 42 ülkenin kendine has alanda ürün sergilediğini açıkladı. Fuara, Sudan Cumhurbaşkanı Ömer Hasan Ahmed El Beşir’in yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden üst düzey güvenlik yetkililerinin de katıldığı öğrenildi.

MİLYARLARCA DOLARLIK SAVUNMA HARCAMASI

Paramount Grubu raporuna göre Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerindeki savunma harcamaları geçen yıl yüzde 12,1 artarak 120,6 milyar dolara ulaştı. Ayrıca bölge, yüzdelik büyümede dünyanın en hızlısı olmasıyla dikkat çekti. Araştırma ve yayın firması IHS Janes’s’e göre ise aynı bölgedeki savunma harcamaları geçen yıl 148 milyar dolar oldu ve bu yıl için harcamalar 150 milyar dolara ulaşacak.

Ortadoğu’daki tüm askeri harcamaların yüzde 83’ünün, altı üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi tarafından yapıldığı tahmin ediliyor. Ortadoğu’nun en büyük ekonomisine sahip Suudi Arabistan, dünyada en çok askeri harcama yapan ilk dört ülke arasında sayılırken Krallığın 2013’teki harcamaları 67 milyar dolar oldu. Diğer Körfez ülkesi BAE ise dünyada 15’inci sıraya geldi ve 2013’te 19 milyar dolarlık harcama yaptı.

Öte yandan, Körfez ülkelerinin yeteri kadar nakit rezervi olduğu ve petrol fiyatındaki düşüş ile savunma bütçelerini hemen kısmak yerine önümüzdeki birkaç yıl içinde fiyatların nasıl seyredeceğini inceleyip ona göre karar vereceği ifade edildi.

Fuara katılan uzmanlar, bölgede yakın zamanda ortaya çıkan bazı aşırı grupların yanı sıra Yemen ve Irak’taki karmaşa nedeniyle güvenlik konusunun daha da önem kazandığına dikkat çekti.