Fransız PSA Peugeot, Citroen ve Mitsubishi Motors’un Rusya’da ortak üretim yaptığı PCMA Rus, Peugeot, Citroen ve Mitsubishi model araçların üretimini geçici olarak durduğunu açıkladı. Ukrayna krizi ve yaptırımlar nedeni ile zor bir dönemin yaşandığı Rusya pazarında daha önce de Opel üretimini durdurmuştu.

Moskova’nın güneyinde yer alan Kaluga kentindeki fabrikada en az 100 kişi de işten çıkarıldı. Petrol varil fiyatlarının da düşmesi ile 2015’de yüzde 4-5 küçülme bekleyen Rusya’da otomobil satışlarında yüzde 35 civarında daralma bekleniyor. Uzun süre yüksek satışların görüldüğü Rusya’da 2014’de otomobil satışları yüzde 10 azalmıştı.

PCMA Rus’tan konu ile ilgili yapılan açıklamada “Piyasada kötü şartların devam etmesi nedeni ile bu zor kararı almak durumunda kaldık.” denildi.
Citroen C4 Sedan ve Peugeot 408 modellerin üretimi 27 Nisan-10 Temmuz arasında yapılmayacak. Spor tiplerin üretimi ise 2 Nisan-12 Mayıs arası durdurulacak.

PCMA Rus’un yüzde 70’i Peugeot’a, yüzde 30’u da Mitsubishi’e ait. 2012’de faaliyete başlayan Kaluga bölgesindeki fabrikanın yıllık 125 bin araç üretim kapasitesi bulunuyor.

General Motors da 18 Mart’ta, Opel markası ile Chevrolet’nin popüler modellerini Rusya piyasasından çektiğini ve sadece Cadillac ile Chevrolet’in Premium modelleri üzerinde yoğunlaşacaklarını duyurmuştu. GM, St.Petersburg’daki fabrikayı önümüzdeki aylarda kapatacak.

Rusya’da yaşanan ekonomik krizden otomobil sektörü doğrudan etkileniyor. Avrupa İşletmeler Birliği’nin (AEB) verilerine göre Şubat ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 37,9 gerileyerek 128 bin 298’e düştü. Şubat 2014’de Rusya’da otomobil satışları 206 bin olarak gerçekleşmişti. AEB’e göre 2015’de Rusya’da otomobil satışları 1,89 milyona gerileyecek.