İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, piyasada sıkıntıların büyüdüğünü belirterek, “Kredi kartı, protestolu senet, karşılıksız çek, kredilerin geri ödenmeleriyle ilgili tahsilat sorunları var. Ödeme riski katlanarak büyüyor. Şirketlerin mali tabloları bozuluyor.” dedi. Ülkeye giren döviz gelirlerinin de azaldığına dikkat çeken Demirtaş, ekonominin Türk Lirası’nın hızla değer kaybettiği, ihracatın düştüğü bir dönemden geçtiğini söyledi. Demirtaş, aylül ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülke gündemi ve ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

‘YETER ARTIK’

Her gün gelen şehit haberleri karşısında isyan eden İZTO Başkanı Demirtaş, “İçinde yaşadığımız zor günler karşısında söyleyebileceğimiz tek söz var, yeter artık. Her gün gelen şehit haberlerine yeter. İki yıldır bitmeyen seçim maratonuna yeter. Siyasetçilerin tansiyonu yükselten açıklamalarına, uzlaşmaz tavırlarına yeter. İş yaparken plan yapmamıza engel olan dövizdeki dalgalanmalara yeter. Duyduğumuz acıyı, isyanımızı ancak, ‘Yeter’ diyerek ifade edebiliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘İKİ YILDIR DEVAM EDEN SEÇİM MARATONU SON BULSUN’

Siyasetçilerin, 7 Haziran 2015'teki genel seçimin ardından bir çözüm ortaya koyamaması dolayısıyla böyle bir ortamda tekrar seçime gidildiğini belirten Ekrem Demirtaş, şöyle devam etti: “Ama seçim, büyük ihtimalle terör tartışmalarının gölgesinde geçecek. Bir iki oy için ortamı daha da gerecek, siyasi tansiyonu daha da yükseltecek açıklamalardan tüm siyasetçiler kaçınmalı ve 1 Kasım artık son olsun. İki yıldır devam eden seçim maratonu, 1 Kasım’da bitmeli. Seçimlerden nasıl sonuç çıkarsa çıksın, mutlaka bir hükümet kurulmalı.”

‘EKONOMİDEKİ KÖTÜ GİDİŞE MÜDAHALE ŞART’

Ekonomiye yönelik değerlendirmelerde de bulunan Demirtaş, Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz arttırımına gitmesinden sonra Türk ekonomisini zor günlerin bekleyeceğini söyledi: “FED, faizlerin sabit tutulması yönünde kararını açıkladı. Bu açıklamadan sonra uzun süredir 3 TL üzerinde olan dolar kurunda, aşağı yönlü bir hareketlenme oldu ama bayramda rekor kırdı. Aralık ayında faiz arttırımı çok muhtemel görünüyor. O zamana kadar para birimimizi destekleyecek önlemler almak zorundayız, aksi takdirde ekonomimizi zor günler bekliyor olacak. Enflasyon ve ithalat giderlerinde ciddi bir yükselme olacak ve dış ticaret açığımızda ciddi bir yükseliş olacak. Bir an evvel istikrarlı bir yönetimle ekonomideki kötü gidişe müdahale edilmesi şart.”

‘TÜKETİMLE BÜYÜME SAĞLIKLI DEĞİL’

Türk ekonomisinin, 2015 yılı 2. çeyreğinde yüzde 3,8 büyüdüğünü hatırlatan Demirtaş, 2014 yılı 1. çeyrek büyümesinden sonra en yüksek büyüme oranının yakalandığını, aralıksız büyümeninse toplam 23 çeyreğe ulaştığını kaydetti. Türkiye ekonomisinin, terörün gölgesinde beklentilerin ötesinde büyüdüğünü vurgulayarak, “Aynı zamanda Türk Lirası’nın hızla değer kaybettiği, ihracatın düştüğü bir dönemden geçiyoruz. Bu büyüme, 2015 yılını da kurtaracaktır ancak harcayarak büyüyoruz. Tüketimle büyüme sağlıklı olmaz. Büyüme, üretimle kalıcı olur.” ifadelerini kullandı.

‘DÖVİZ GELİRLERİ AZALIYOR’

Ülkeye giren döviz gelirlerinin azaldığına da dikkat çeken İZTO Başkanı Demirtaş, şunları kaydetti: “Turizmden gelen döviz geliri de Türkiye için çok önemli ama terör olayları, 2016’yı olumsuz etkileyebilir. Geçtiğimiz ay Hamburg’da düzenlenen Seatrade Europe Kruvaziyer Fuarı’na katıldım. Kruvaziyer devlerinin yöneticileriyle biraraya geldim. Şirketler, en çok ülkemizdeki olayları soruyor. Onlara, bölgemizde güvenlik sorunu olmadığını anlatıyoruz. Şirketlerin de bir endişesi yok, zaten İzmir için hiçbir güvenlik sıkıntısı yok ama yolcular, güvenlik nedeniyle gelmeyebiliyor. İhracat temmuz ayında, 2014 yılının aynı ayına göre yüzde 16,2 azalarak 11 milyar 181 milyon dolar, ithalat yüzde 8,7 azalarak 18 milyar 209 milyon dolar olarak gerçekleşti. AB’ye olan ihracatımız gittikçe kan kaybediyor.”