Güneydoğu Plastik ve Kimya Sanayicileri Derneği (GAPLASDER) Başkanı Murat Kökoğlu, plastik sektöründe Ar-Ge çalışmaları neticesinde yeni ürünler ve tasarımların geliştirildiğini ifade ederek, “Ülke olarak bu çalışmaları yakından takip edip, sanayimizi uyumlu hale getirmeliyiz.” dedi.

Gaziantep'te Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED), Gaziantep Sanayi Odası (GSO) ve GAPLASDER işbirliği ile 'Plastik Sektörünün Gelecek Tasarımı İçin Stratejik Açılımlar Çalıştayı' düzenlendi. Divan Otel'de düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan GAPLASDER Başkanı Murat Kökoğlu, “Petrokimya sanayi ülkemiz için önemli bir yere sahip olup, petrol rafineri ürünleri ve doğalgazdan başlayarak plastik, lastik, elyaf ham maddeleri ve diğer organi ara malları üreten ambalaj, elektronik, otomotiv, inşaat malzemeleri, tekstil ve tarım gibi bir çok sektörlere girdi sağlayan sanayi dalıdır. Başka bir deyişle, bugün modern yaşamın olmazsa olmazıdır.” diye konuştu.

Türkiye'nin bu sektörün gelişmesini ve ileriki yıllarda kat edeceği mesafeyi gördüğünü kaydeden Kökoğlu, “1962 yılında hazırlanan kalkınma planında gerekçeleri açıklayıp, bu sektöre yatırım yapmayı tavsiye etmiştir. 1950'li yıllarda 1,5 milyon tol olan dünya petro kimya ürünleri üretimi, 1989 yılında 200 milyon tona ve bugünlerde de 300 milyon tona çıkmıştır. Plastik ürünlerine talep artarak devam ederken, ülkemizin müteşebbisleri, bu alana yatırım yaparak 8.2 milyon ton plastik ürün üretmeyi başararak, sağladığı istihdam, ihracat rakamları ve dünya ekonomisi içerisinde ulaşmayı amaçladığı hedeflere yaptığı olumlu katkılarla, ülkemiz ve ilimiz ekonomisinin en önemli imalat kollarından birisidir. Bugün dünyada 300 milyon ton olan petrokimya ürünleri üretiminin büyüklüğü ve bu sektöre olan talebe dünyanın 700 milyon ton olan buğday üretim kapasitesi ile mukayese edildiğinde sektörün büyüklüğünü anlamaya yeter.” şeklinde konuştu.

GAZİANTEP PLASTİK FUARINA EVSAHİPLİĞİ YAPACAK

Sektörle ilgili Ar-Ge çalışmaları neticesinde yeni kullanım alanları bulunduğunu, yeni ürün ve tasarımların geliştirildiğini kaydeden Kökoğlu, “Ülke olarka öncelikle bu çalışmaları yakından takip edip sanayimizi uyumlu hale getirmeli, teknolojimizi geliştirmek için de insan kaynağımıza yatırım yapmalıyız. Hem şehrimiz ve türkiyemizde var gücüüzle sektörün gelişmesi için çalışacağız. Eylül ayında Gaziantep'te 1'inci Plastik Ürünleri Fuarı düzenleyeceğiz. Gaziantep'te yapılacak ilk plastik fuarıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Aksoy da plastik sektörü ile ilgili dernekleri bir çatı altında toplayarak ortak bir güç haline getirme çabalarının bulunduğunu vurgulayarak, “Birlikten güç doğar prensibiyle hareket ediyoruz. Bugün de bu prensiple 5 yıl önce benzerini düzenlediğimiz çalıştayı yine sizlerle beraber geçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ise Gaziantep'te bu çalıştayın yapılmasının çok anlamlı olduğunu ifade etti. Kullanım alanı çok geniş olan sektörün gün geçtikçe daha da önem kazandığına dikkat çeken Topçuoğlu, “Ülkemizde kimya sektörü ithalata bağımlı olduğundan kullanılan ham maddenin yüzde 70'ini ithal ediyoruz. Ancak yüzde 30'luk bir kısmını yerli kaynaklardan karşılayabiliyoruz. Plastik üretiminin ana girdisi yüzde 90 oranında ithalata dayalı ve petro kimya sektöründen sağlanmakta. Bu sektör de sermaye ve teknoloji yoğun bir sektör.” ifadelerini kullandı. Gaziantep Vali Yardımcısı Adil Nas plastik sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya başladığını vurguladı.