Rus silah ihraç şirketi Rosoboronexport, Türkiye’nin Rus füze savunma sistemi Antey-2500 ile ilgilendiğini açıkladı.

İstanbul’da düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı IDEF-2015’e katılan Rosoboronexport delegasyonu Başkanı Anatoli Aksyonov, Türk meslektaşları ile bir dizi konuda anlaşma sağladıklarını söyledi.

Türk savunma sanayinde ortaklar bulduklarını ve Mayıs tatillerinden sonra anlaşmaların imzalanabileceğini ifade etti. Anlaşmaların detayları ile ilgili bilgi vermeyen Aksyonov, kara, deniz ve hava savunma sanayinde işbirlikleri olacağını belirtti.

Rusya'nın askeri ihracat şirketi Rosoboroneksport'un Başkan Yardımcısı Sergey Goreslavskiy İstanbul'da düzenlenen IDEF-2015 fuarında önceki gün yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rus S-300 sistemine ilgi göstermeyi hala sürdürdüğünü söylemişti. Goreslavskiy buna gerekçe olarak, Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın fuardaki Rosoboroneksport standına uğrayıp S-300'ler ve diğer Rus silahları hakkında bilgi almasını gösterdi.

Türkiye’nin uzun süredir alımını yapmak istediği füze savunma sistemleri ile ilgili dikkatler bir kez daha Rusya üzerine yoğunlaştı. Batı basınında yer alan haberlerde ise NATO’nun buna destek vermeyeceği vurgulanıyor.

Rusya 1995’den bu yana IDEF fuarlarında yer alıyor. Bu yıl Rus standını 30’dan fazla ülkeden temsilci ziyaret ederek bilgi aldı.

Türkiye-Rusya askeri-teknik işbirliği 16 Mart 1921’de imzalanan Dostluk ve İşbirliği Anlaşması’na dayanıyor. O tarihten sonra Rusya, Türkiye’ye mali ve askeri-teknik destek sağlamaya başladı. Türkiye’nin NATO üyeliği Rusya ile ilişkilerin ileri taşınmasında engel olmadı. Rus yapımı BTR-80 APCs ve Mi-17 helikopterleri, tanksavar füze sistemleri ve çeşitlik küçük silahlar Türk ordusunda kullanılıyor.