Hacı Mustafa Köyü Malik Ejder Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Hacı Mustafa’da düzenlenen bilgilendirme toplantısında çiftçilerle bir araya gelen KSÜ Ziraat Fakültesi Toprak  Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir SALTALI, çiftçilere, tek yönlü (Buğday-Mısır) ekim yapılan toprakların artık yorulmaya başladığını, bu durumun verim azalması şeklinde yansıdığını ifade etti. Toprak yorgunluğu nedeniyle çiftçilerin fazla gübre kullanmak zorunda kaldığını belirtti. Toprak yorgunluğunun giderilmesi için de Afşin Elbistan Termik Santrali havzasında linyit kömürün hemen üst kısmında bulunan, henüz kömürleşememiş organik madde (%40-50) ve humik asit (% 27-34)  içeriği bakımından zengin olan Gidya’nın tarımda hayvan gübresi gibi kullanıldığında uzun süre organik madde bakımından toprağı besleyeceğini söyledi. Sadece nakliye gideri olan ve neredeyse bedava olan Gidya rezervinin 2 milyar ton olarak tahmin edildiğini, bu nimetten de yararlanmak gerektiğini ifade etti. 
Prof. Dr. SALTALI, çiftçilerimizin tarımsal faaliyetleri gerçekleştirirken ekim nöbetine pek dikkat etmediğini her yıl aynı ürünleri ekmeye devam ettiklerini, bunun da bitkilere hastalık ve zararlı olan organizmaları artırdığını, bu nedenle çiftçilerimiz hem daha fazla tarım ilacı kullanmak zorunda kaldığını hem de verim azalmasına yol açtığını söyledi. Buna çare olarak buğday- mısır ekilen arazilerde, ekim nöbetine ülkemizin ithal etmek durumunda kaldığı soyanın rahatlıkla sokulabileceğini belirtti.  Ayrıca, buğday- mısır ekilen arazilerde rotasyona yer fıstığı ve yem bitkilerinin girebileceğini de ifade etti. Etkili gübreleme metotları ve gübre çeşitleri konusunda da çiftçilere bilgi veren SALTALI çiftçilerin sorduğu sorulara cevaplar vererek konuşmasını tamamladı.

Prof. Dr. İrfan Ersin AKINCI : Turfanda Sebze Üretiminde Tedarikçi İl Olabiliriz

Aynı toplantıda  bulunan KSÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Ersin AKINCI, bölgenin sebzeciliğe uygun olduğunu söyledi. Sebze ekiminin Hacı Mustafa’da ve çevre köylerde yaygın olduğunu, ancak birkaç ürün üzerinde yoğunlaştıklarını, çeşit deneme konusunda çiftçilerimizin daha cesaretli olmaları gerektiğini söyledi. Özellikle turfanda ürün elde etmek için örtü altı üretime (Plastik tüneller) geçilmesinin çiftçilere büyük fayda sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. AKINCI, Ağustos ayında seralara ekilecek sebzelerin (sırık domates, salatalık, biber, patlıcan vb) Aralık ayı ortalarına kadar çiftçiye ısıtmaya gerek kalmadan ürün vereceğini, yaz sebzelerinin bittiği bu dönemde iyi gelir elde edeceklerini söyledi. Çiftçilere fide harcı hazırlama, sebze çeşitleri, sebzelerde muhtemel hastalık-zararlılar ve mücadelesi, sebzelerin uygun beslenme ve sulama metotları konularında bilgi veren AKINCI, çiftçilerin sebze konusunda sordukları soruları cevaplayarak "bizlere ihtiyaçlarınız olduğu takdirde, her zaman sizlerin yanında olmak bizleri mutlu edecek" dedi.

Hacı Mustafa Mahallesi Muhtarı Recep Akıllı ve Hacı Mustafa’nın önde gelen çiftçilerinden Adnan Daşçı, Hacı Ökkeş Genç, Ahmet Köse, Hacı Ali Daşçı, Gökhan Genç, Mehmet Köse, Ramazan Karakulak, Cengiz Gök, Cemal Demir  ile diğer çiftçilerin katıldığı toplantıda çiftçilerin toprak hazırlama, zararlılarla mücadele, gübre kullanımı, ürün çeşitleri gibi konularda sorduğu sorular da cevaplandırıldı. Toplantı dernek başkanı Abdulgaffar Polat’ın teşekkür konuşması ile sona erdi.