İş adamı Rahmi Koç, Türkiye'nin yabancı sermeyi çekebilmesi için hukuk sisteminin iyi çalışması, politik düzenin de iyi olması gerektiğini söyledi.

Rahmi Koç, mütevelli heyeti başkanı olduğu Rahmi Koç Üniversitesi’nin mezuniyet törenine katıldı. Koç, üniversiteyi birinci bitiren Yasemin Özdoğan ve Koç Üniversitesi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Rahmi Koç, ekonomi, ihracat, yabancı sermaye ve AB ile ilgili değerlendirmeler yaptı.

Türkiye'deki eğitim ve sistemi ve sorunlarıyla ilgili bir soruyu cevaplayan Koç, "Yapılan en büyük hatalardan biri Türkiye ile Amerika'yı mukayese etmek. Türkiye ile İtalya'yı mukayese edeceksiniz. Pervaneli uçakla en hızlı giden jeti mukayese ederseniz olmaz. Bize yakın ülkelerle mukayese etmek durumundayız." dedi.

Türkiye'de yeteri kadar birikim olmadığı için yabancı sermaye çekmek zorunda kalındığını belirten Koç, bunun gerekli olan hukuk ve siyasi ortama dikkat çekti. Koç, "Türkiye'de maalesef birikim yok. Çünkü uzun seneler enflasyon ekonomisi yaşadık. Enflasyon muhasebesi tutmadığımız için erozyona uğradı milli ve mali imkanlar. Ağır vergiler var. İş adamları ve memlekette kafi derecede birikim yok. Bu olmayınca dışarıdan yabancı sermaye getirmek lazım. Onun da kendine göre şartları var. Hukuk iyi çalışması lazım, politik düzenin iyi olması lazım. Buraya gelen adamın kendini iyi hissetmesi lazım. Piyasalara yakın, yaptığı işten kar etmesi, teşvik alması lazım. Bunlar paket olarak bir araya geldiği zaman yabancı sermaye gelir. Teşvikte ve tepside bir şey sunmamız lazım bu yabancılara ki Türkiye'ye gelsinler. Önemli bir sorun da ihracat meselesi. Bir dolarlık ihracat yapmak için 1,5 dolarlık ithalat yapmak zorundayız. Bence en büyük sorunlardan bir tanesi odur. Diğer sorun da nüfus 80 milyona doğru gidiyor. Bu da bize büyük bir ayak bağı oluyor. Halbuki 50-60 milyonda kalsaydık çok daha zengin olurdu bu ülke." dedi.

'YUNANİSTAN CAN SIKMAYA BAŞLADI'

Yunanistan'ın ekonomik durumu ve Avrupa ile ilgili değerlendirmeler yapan Koç, "Psikolojik olarak Yunanistan'ın iflas etmesi, Yunanistan'ın Drahmi’ye dönmesi akla başka şeyler getirmeye başlar, bilhassa İngiltere'den başlar. Onu takiben İspanya ve Portekiz gelebilir. O yüzden çok tehlikeli bir duruma girer AB. Zannediyorum bu konuyu çok dikkatli olarak bir kez daha gözden geçirecekler. Buna karşılık da Yunanlılar, 'Nasıl olsa bizi kurtarırlar, nasıl olsa sırtımız yere gelmez' havasındalar. IMF'nin duruşu gayet katı. Ama bazı yerlerde Yunanistan artık can sıkmaya başladı. 'Giderse gider, AB'ye de hiçbir şey olmaz havasındalar." şeklinde konuştu.

Avrupa'nın da hala kendi arasında yeterli bir blok duruşu sergileyemediğini anlatan Koç, "Avrupa ülkeleri kendi aralarında hala görünmez korumacılıklarını sürdürüyor, buna rağmen kendi aralarında sadece İngilizce konuşabiliyorlar. Ordu bile kuramadılar, savaş uçağı bile tam yapamadılar hep beraber. Dolayısıyla Avrupa ekonomi ve serbest dolaşım bakımından tek ülke gibi gözükse de başka faktörlerde blok değil. Bir Amerika değil." ifadelerini kullandı.

Rektör İnan da, üniversite olarak öğrencilerine özgür bir ortam sunmaya çalıştıklarını belirtti. Öğrencilerinin üniversite sıralamasında ilk 80 bin arasından geldiğini anlatan İnan, "Bizlere onlara, içinde en güzel şekilde yaşayacakları hür ortamı sağlamak düşüyor. Onu da memnuniyetle yapıyoruz. Hürriyet aşığı insanlar olarak onlara en serbest bir şekilde kendilerini ifade edebilecekleri, kendilerini yönlendirebilecekleri... Biz onlara şuradan yürü demiyoruz. Şöylesine bir git diyoruz ki kendi patikalarını oluşturabilsin. Hızla klonlaşmış insanlar üretmek gibi bir heyecanımız yok. Biz yarının dimağlarını yetiştirmek istiyoruz.” dedi.

Üniversite birincisi Yasemin Özdoğan ise, Koç Üniversitesi'nde iyi bir eğitim aldığını, eğitiminin bundan sonraki kısmını Amerika'da sürdüreceğini belirtti.