Kırmızı et sektöründe oluşan tekelleşme et fiyatlarının önlemez artışa neden oldu. Tüketici Fiyat Endeksi'ne (TÜFE) göre geçen sene Mayıs ayında 27 lira olan dana eti fiyatı bu sene Mayıs’ta yüzde 29 artışla 35 liraya çıktı. Kuzu etinde de aynı dönemler kıyaslandığında yüzde 8,9'luk bir fiyat artışı meydana geldi. 2014 mayısta 26,5 liradan satılan kuzu etinin kilogramı bu sene mayıs ayında 29 liraya yükseldi. Üreticiler ile kasaplar, fiyatlardaki pahalılığın entegre et üreticilerinin sektörde hakimiyeti eline geçirdiğini, fiyatları istedikleri gibi yönlendirdiklerini iddia etti.

Malatya İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Taneli, etiketlerdeki rakamların aşırı yükselmesinin nedenini sektör fiyat dengesinin büyük firmaların ellerine geçmesine bağladı. Fiyat artışının önüne geçilemediğini söyleyen Taneli, şöyle devam etti: "Biz et fiyatlarını dengelemek için bir proje hazırladık. Hayvan almak için bir çalışma yaptık. Ancak Ziraat Bankası kredi vermeyince hayata geçmedi. Büyük entegre et üretici firmaları var. Bu firmalar fiyatlara istediği gibi yön verebiliyor. Hayvanlarını sattıktan sonra fiyatları düşürüyorlar. Et sektörü onların elinde. Üretimin tabana yayılması lazım ki sorun çözülsün. 1 yıldır Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin bir projesi var. Biz proje kapsamında 5 ile 20 arasında hayvan dağıtımı yapalım. Böyleci 100 bin hayvan dağıtmayı hedefliyorduk. Dağıttığımız insanlar yetiştirdikleri hayvanları et ve süt kurumuna vererek kestireceklerdi. Fiyatları kimse yükseltemeyecekti. Bu şekilde fiyatlar dengeli gidecekti. Köyden göçün önüne de geçilecekti" dedi.

Kurban Bayramı sonrası fiyatların normale dönmeye başlayacağını düşündüğünü anlatan Taneli, "Şu anda yapılacak bir şey yok. Ben bunun çok süreceğini tahmin etmiyorum. Ancak Ramazan ayında et pahalı tüketilyor. Ramazan ve Kurban Bayramı arası fiyatların en yüksek olduğu dönemdir. Ondan sonra fiyatlar düşecektir. Çok yükseleceğini zannetmiyorum" diye konuştu.

Kasap Abuzer Çekici, fiyatların yüksek olması nedeniyle et satışlarının nispeten düştüğünü anlattı. Tekelleşme nedeniyle fiyatların yüksek olduğunu dile getiren Çekici, "Şu anda kemiksiz etin kilosu 35 TL, karkas et 25 TL'den satışa sunuluyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan ayında etin kilosu 25 TL idi. Kuzu kilo kesim fiyatı 20 TL, kuzu eti 28 TL'den satılıyor. Fiyatlar yüksek olunca insanlar alacağı et miktarını düşürüyor" şeklinde konuştu.