Bu yıl da Ramazan ayının fındık toplama ayına denk gelmesi nedeniyle fındık ve Ramazan yufkası birlikte açıldı.

Yaklaşan fındık sezonu nedeniyle Karadenizli ev hanımları yiyecek telaşına girdi. Ramazan’dan önce açılan ve Ramazan yufkası olarak kullanılan hazır böreklik yufkalar açıldı.

Daha çok evlerin önlerinde ve müsait mahalle aralarında sokak sakinleri tarafından imece usulü açılan yufkalar oruç tutanlar için huzur verici bir heyecana dönüşüyor. Öte yandan fındık toplama zamanının da ramazan ayına denk gelmesi tatlı bir telaşa sebep oluyor.

Ev hanımları, “Birbirimize yardım ederek her yıl yufka açıyoruz. Yağmur yağsa da üstümüze çadır geriyor, yine de açıyoruz. Sıcak havalar yufka açarken bizi bayağı bir terletip, zorluyor ama yine de açmak zorundayız. Çünkü yufkamız Ramazan ayında özellikle sahur için ve fındık toplama döneminde biz ev hanımları için oldukça pratik ve lezzetli bir yiyecek.” diye konuşuyor.

Yufka açmayı büyüklerinden öğrenen küçükler, yaşlarının küçük olmasına rağmen bu işi severek yapıyor. Yufka işinde en zor iş ateş başı. Rahmetin olması için zahmete katlananlar, açtıkları yufka ile böreğin her çeşidini yapıp, sofraların vazgeçilmezi börekleri damak tatlarına sunuyor.