Rekabetçi Sektörler Programı yararlanıcıları 26 - 27 Ekim tarihlerinde Kahramanmaraş Ramada Plaza’da bir araya geliyor. Avrupa Birliği ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eş-finansmanı ile yürütülen programın deneyim paylaşımı etkinliğine Kahramanmaraş, Kars, Ankara, Van, Malatya, Kayseri, Kastamonu, Gaziantep, Kocaeli, Tunceli ve Adıyaman’dan katılacak yararlanıcılar iki gün boyunca deneyimlerini paylaşacak. Etkinliğe programın yürütücüsü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya ve diğer bakanlık yetkilileri ile yerel yönetim, sivil toplum ve akademiden temsilciler katılıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği Mali Programları Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya’nın açılış konuşması ile başlayacak etkinliğin ilk günü, program yetkilileri tarafından Rekabetçi Sektörler Programı (RSP) hakkında yapılacak genel bilgilendirme ile devam edecek. Ardından, 11 ilden 9 proje yararlanıcısı projelerinin konusu, amacı, mevcut durumu, karşılaşılan sorunlar ve ihtiyaçlar hakkında kısa sunumlar yapacak. Programın öğleden sonraki bölümünde ise, ihale dosyası hazırlama ve ihale değerlendirme süreci, proje uygulama sürecinin konuşulacağı ve serbest tartışmaların yapılacağı bilgi ve tecrübe paylaşımı oturumları yer alacak.

Etkinliğin öğleye kadar sürecek ikinci gününde projelerin sürdürülebilirliği ele alınacak.

Etkinliğe katılacak olan turizm, imalat sanayii, gıda ve Ar-Ge, yaratıcı endüstriler alanlarında proje yürüten projelerin listesi:

Kahramanmaraş Altın ve Mücevherat Merkezi – Kahramanmaraş

Mobilya ve Metal Boyama Ortak Kullanım Tesisi Projesi – Kayseri

Türkiye’nin Nadir Toprak Elementlerinin Araştırma ve İnovasyon Kapasitesini Geliştirme Projesi – Ankara, Tunceli

Adıyaman Turizm Sektörünün Canlandırılması Projesi – Adıyaman

Agrigenomik Merkezi - Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezi – Ankara

Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi Projesi (GETHAM) – Gaziantep

Mobilya Üretiminin ve Teknolojisinin Altyapısını Güçlendirme Projesi (MOBİTEK) – Kayseri

Endüstriyel Orman Ürünleri İçin Ortak Kullanım İşleme Tesisi Projesi - Kastamonu

Tarihi Kimliğiyle Kars Kenti Projesi – Kars

TRB2 Bölgesi Ortak Kullanım Atölyeleri Kurulumu – Van, Muş, Bitlis

Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Deposu – Malatya

Gıda Sektörü Anadolu Teknoloji Platformu Projesi (INNOFOOD) - Kocaeli, Şanlıurfa, Gaziantep

Yaratıcı ve inovatif çalışmalar yapan kuruluşların kapasitelerini güçlendirerek hem iç pazarda hem AB pazarında rekabet edebilirliklerini artırmayı hedefleyen Rekabetçi Sektörler Programı, IPA II döneminde tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde uygulanıyor. Program dahilinde desteklenecek projeler için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yaklaşık 260 milyon Avro tahsis edildi. Rekabetçi Sektörler Programı, Ar-Ge ve inovasyona yönelik projeler başta olmak üzere dış ticaret açığını azaltarak ve verimliliği artırarak ülkemizin rekabet gücünü yükseltmeyi hedefliyor.