Tarım ürünlerinin fiyatlarında rekolte önemli rol oynuyor. İklimin belirleyici olduğu rekolte daraldığında ürünler pahalanıyor. Örneğin kurak geçen 2012-2014 döneminde durum buğdayı, arpa, yulaf, çavdar, susam gibi tahıllar ile çeltik ve haşhaş bedelleri önemli oranda arttı.

Tahıl fiyatlarında 2010’dan bu yana önemli oynamalar görüldü. Makarna yapımında yararlanılan durum buğdayının kilogramı 2010 ve 2011’de 0,59 lira idi. Ürün 2012’de 0,61 lira, 2013’te 0,67 lira, 2014’te 0,74 lira oldu. 2010’da 0,40 liraya denk gelen arpanın fiyatı da 2011’de 0,48 lirayı, 2012’de 0,56 lirayı, 2013’te 0,60 lirayı, 2014’te 0,62 lirayı buldu. Çavdar, 2010’da 0,38 lira idi; 2011’de 0,45 lirayı, 2012’de 0,50 lirayı, 2013’te 0,57 lirayı, 2014’de 0,62 lirayı gördü.

Tahıl ürünlerinden yulafın kilogramı 2010’da 0,48 liraya, 2011’de 0,62 liraya, 2012’de 0,67 liraya, 2013’te 0,71 liraya, 2014’te 0,74 liraya; susamın 2010 ve 2011’de 3,19 lira, 2012’de 3,95 lira, 2013’te 4,48 lira, 2014’te 5,61 liraya tekabül etti.

Çeltik ve mısır bedelleri dalgalı bir eğilim ortaya koydu. Bedelleri belirleyen öğeler yağış miktarı ve rekolte idi. Çeltiğin kilogramı 2010’da 1,17 liradan, 2011’de 0,97 liradan, 2012’de 0,96 liradan, 2013’te 1,08 liradan, 2014’te 1,81 liradan fiyatlandı. 2010’da 0,47 lira olan mısır 2011’de 0,63 liraya dayandı. 2012’de 0,58 liraya gerileyen ürün 2013’ü 0,61 liradan, 2014’ü 0,62 liradan tamamladı.

Baklagil fiyatlarında da önemli oynamalarla karşılaşıldı. Bunlardan fasulyenin kilogramı 2010’da 2,40 liraya, 2011’de 2,51 liraya, 2012’de 2,91 liraya, 2013’te 3,28 liraya, 2014’te 3,69 liraya mal oldu. Nohudun kilogramı 2010’da 1,60 liradan, 2011’de 2,11 liradan, 2012’de 2,68 liradan, 2013’te 2,46 liradan, 2014’te 2,33 liradan satışa sunuldu. Yeşil mercimek 2010’da 2,11 lira, 2011’de 2,07 liradan, 2012’de 2,14 liradan, 2013’te 2,11 liradan, 2014’te 2 17 liradan; kırmızı mercimek 2010’da 1,49 liradan, 2011’de 1,38 liradan, 2012’de 1,28 liradan, 2013’te 1,27 liradan, 2014’te 1,58 liradan alıcı buldu.

TÜTÜN; HAŞHAŞ VE ANASON DA EL YAKIYOR

Kilogramı 2010’da 6,86 liraya gelen tütün ise 2011’da 9, 40 lirayı, 2012’de 11,36 lirayı, 2013 ve 2014’te 10,80 lirayı gördü. Haşhaş 2010 ve 2011’de 3,50 lira iken; 2012’de 5,50 liradan, 2013’te 6,25 liradan, 2014’te 7 liradan satıldı. Anason 2010’da 6,72 liradan, 2011’de 4,34 liradan, 2012’de 5,12 liradan, 2013’te 5 liradan, 2014’te 5,19 liradan müşterileri ile buluştu.
0,62 lira olan patates ise 2011’de 0,70 liraya çıktı, 2012’de 0,47 liraya geriledi ancak 2013’te 0,56 lira, 2014’te 1,16 liraya dayandı.






Rakamlar ay çiçeğinin yağlık ve çerezlik olarak arttığına işaret etti.

Yağlı bitkilerin senelere göre kilogram fiyatları (lira olarak) şöyle:


Ürünler        2010     2011     2012     2013     2014
Yerfıstığı         1,80    2,65    3,16    2,82    2,76
Soya         0,86    0,92    1,07    0,99    1,14
Aspir         0,54    0,61    0,64    0,76    0,79
Kolza         0,68    1,01    1,08    1,09    1,19
Ayçiçeği (Yağlık)         0,82    1,15    1,34    1,39    1,75
Ayçiçeği (Çerezlik)         2,24    2,21    2,26    3,37    4,08


NOT: Veriler Türkiye İstatistik Kurumu‘ndan alınmıştır.