Bursa’da otomotiv devi Renault’ta çalışan işçilerin zam isyanı sürüyor. Dakikada bir otomobilin üretildiği fabrikada maaşlarında iyileştirme isteyen işçiler geceden beri vardiyalarına girmeyince üretim durdu.

Türk Metal Sendikası'nın yetkili olduğu Bocsh'ta çalışan işçilere geçen Nisan ayında 3 yılı kapsayacak toplu sözleşmede yüzde 60 civarında zam verilmesi, başta Renault olmak üzere aynı sendikanın yetkili olduğu otomotiv ve yedek parça fabrikalarındaki işçilerin tepkisine sebep oldu. Bazı fabrikalardaki işçiler kendilerine verilen zam oranlarını beğenmeyerek, olumsuzluktan sorumlu tuttukları sendikadan istifa etme sürecine girdi.

Yaklaşık 5 bin işçinin çalıştığı Renault'ta işçiler, gece saat 00.00 vardiyasına girmeyerek fabrika önünde sabaha kadar eylem yaptı. Sabah 08.00 vardiyasına gelen bin 500 işçi de içeri girmeyerek eylemini sürdürdü. Diğer otomotiv fabrikalarından gelen işçiler de Renault çalışanlarına destek verdi. İşçilerin içeri girmemesi üzerine otomobil devi Renault’ta üretim durdu. İşçi temsilcileri ile fabrika yönetimi arasında görüşmelerin sürdüğü bildirildi. Fabrika önünden ayrılmayan işçiler, maaşlarında iyileştirme beklediklerini belirtti.

“BOCSH İLE AYNI ŞARTLARI İSTİYORUZ”

8 senedir Renault’ta çalıştığını söyleyen Erhan İmralı, enflasyon karşısında maaşlarının erimesine rağmen uzun zamandır iyi bir zam alamadıklarını dile getirdi. Önceden 2 senede bir sözleşme yapıldığını bunun daha sonra 3 seneye çıkartıldığını hatırlatan İmralı, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Tepkimizi dile getirdik ancak sendikacılar bunu fabrika yönetimine iletmediler. Bir başka fabrikada sendika değişim problemi vardı. Mahkeme süreci başladı yetki konusunda ve 4 sene sözleşmeye giremediler. 4 sene sonra Türk Metal’e geçti arkadaşlar ve iyi bir zam aldılar. Aldıkları rakam güzeldi. Saat ücretinde bize göre 1-1,5 lira fazla alıyorlardı. Aynı sendikaya üyeydik, işveren aynı sendikaya üyeydi ama bize farklı sözleşme imzalandı. Biz bir rakam vermedik, sadece Bocsh’la aynı şartlara sahip olmak istiyoruz dedik, yönetim bizi dinlemedi.”

“İKİ VARDİYA DIŞARIDA, AKŞAM VARDİYASI DA İPTAL OLACAK”

Fabrika yönetiminin açıklama yapmasını beklediklerini belirten İmralı, “Gece 12’den beri çalışmıyoruz. İki vardiya da dışarıda şuanda. Maaşlarda iyileştirme bekliyoruz. Bizim de bir ailemiz var. Bunları geçindirmemiz gerekiyor. Sadece Renault’ın kar etmesiyle olmuyor bu işler. Her sene üretim rekorları kırıyoruz ama bizim ailemizde bir değişiklik yok. Böyle giderse 16.00-24.00 vardiyası da iptal olacak. Çünkü daha evlerine gidip dinlenmediler, buradalar. Eylemimiz sürüyor.”

“İŞTEN ATILMA TEHDİTLERİ ALIYORUZ”

İşçilerden Ekrem Salım ise eylemlere başladıkları dönemde iki arkadaşlarının işten çıkartıldığını belirterek, eylem başlatmalarının ardından bu arkadaşlarının tekrar geri alındığını, işçilerin toptan işten çıkartılması konusunda zaman zaman tehditler aldıklarını dile getirdi.