Romanya hükümeti sağlık çalışanları ile zam konusunda anlaştı. 1 Ekim itibari ile Romanya'da tüm sağlık çalışanlarının maaşlarında yüzde 25 artış olacak.

Bugün Başbakan Viktor Ponta'nın da katıldığı sendika görüşmelerinde sağlık çalışanlarına yüzde 25 zam çıktı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Başbakan Ponta, "1 Ekim itibari ile sağlık alanında çalışan devlet memurlarımız maaşlarını yüzde 25 zamlı alacaklar. Sağlık kartı uygulamamız nedeniyle sağlık sistemimizdeki kayıplar en aza indirdik. Bu tasarruf bu zammı yapmamıza olanak sağladı." dedi.

Yaklaşık 200 bin kişiyi kapsayan zammın, yıllık devlet bütçesine 1,7 milyar lei (390 milyon Euro) yük getireceğini belirten Başbakan Ponta, "Sağlık sitemimizde zam oranını yüzde 100'e ulaşana kadar yılda yüzde 25 zam yapmaya devam edeceğiz." dedi.

Romanya'da sağlık çalışanlarının maaşları ülke ortalamasının altında. Sağlık çalışanları ortalama bin 500 lei (340 Euro) maaşl ile Romanya ortalamasının 300 lei altında yer alıyorlar. Hükümet bu zamla yurt dışına giden doktor ve sağlık çalışanlarını ülkede tutarak, gelecek yıllarda baş göstermesi öngörülen doktor sıkıntısının önüne geçmeyi planlıyor.