Avrupa ülkeleri son yıllarda dünyanın doğalgaz kaynaklarının büyük bir kısmına sahip olan Türkmenistan ile yakından ilgileniyor. Romanya Ekonomi, Ticaret ve Turizm Bakanı Mihai Tudose önderliğinde çok sayıda Romanyalı işadamı, Türkmenistan'ı ziyaret etti. Romanya Ekonomi Bakanı Tudose, Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü. Konuk Bakan, Türkmenistan ile uzun vadeli işbirliği yapmak istediklerini kaydetti.

Ev sahibi ülke Devlet Başkanı Berdimuhamedov da dünya ülkeleri ile karşılıklı çıkara dayalı ekonomik işbirliğine sıcak baktıklarını kaydederek, özellikle Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılan işbirliğinin hem ikili hem de Türkmenistan-Avrupa Birliği münasebetlerinin daha üst seviyelere taşınmasına önemli katkı sağladığını kaydetti. Berdimuhamedov ile Bakan Tudose, Türkmenistan ile Romanya arasındaki ekonomik işbirliğinin daha da genişletilmesi adına bundan sonra atılacak adımlar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Taraflar, Aşkabat'ta yapılan hükümetler arası ekonomik işbirliği toplantısının önemine değindi. Bu toplantı dolayısıyla Romanya'dan 18 şirketin temsilcisi Aşkabat'a geldi.

Türkmenistan ile yeni ortak projelere imza atmak istediklerini söyleyen Bakan Tudose, Türkmenistan'ın Orta Asya'daki en önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu belirtti. Devlet Başkanı Berdimuhamedov, ülke genelinde büyük ölçekle kalkınma projelerinin hayata geçirilmekte olduğunu söyleyerek, bu nedenle günümüz teknolojisini ülkesine getirmek istediklerini ve bu alanda işbirliği yapılabileceğini ifade etti.