Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin, enerji sektöründe planlanan yatırımların yapılabilmesi durumunda petrol varil fiyatlarının 2016’de 60-80 dolar aralığında olacağını açıkladı.

Seçin’e göre yatırımlar kriz nedeni ile ertelenirse, 2016’de petrol varil fiyatları 100-110 dolar seviyelerine kadar çıkabilir. Yatırımlarda yaşanan daralma orta vadede üretimin kısılmasına neden olacak.

Rosneft Başkanı Avrupalı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara karşı Avrupa mahkemesinde uzun bir mücadele sürecine başlayacaklarını açıkladı. Yaptırımlar nedeni ile petrol üretiminde kullanılan ileri teknoloji ürünlerinin Rusya’ya ihracatına sınırlama getirilmişti.

Rusya’ya yönelik yaptırımların önümüzdeki dönemde ters etkisinin çok daha fazla hissedileceğini ifade eden Seçin, “Dünya ekonomisi ciddi sonuçlarla karşı karşıya gelecek. Şirketlere yönelik yaptırım adil değil. Bizler siyasi kararların konusu olamayız. Bu yüzden şirketler bazında yaptırımların genişletilmesi meşru değil.” eleştirisi getirdi.

Yaptırımlardan sadece Rusya’nın zarar görmediği uyarısı yapan Seçin, Almanya’da 300 bin kişinin çalıştığı şirketlerin Rusya’ya malzeme tedarik ettiğini hatırlattı.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlar nedeni ile Rusya’nın kaybının 200 milyar doları bulduğu ifade edilirken, AB’nin zararının da 20-40 milyar avro arasında olduğu belirtiliyor. Avrupa Birliği ekonomileri dolaylı zararı ise 100 milyar avronun üzerinde.

Rosneft Başkanı Seçin, Vladimir Putin’le geçen hafta yaptığı görüşmede 2015 için petrol varil fiyatlarının ortalama 50 dolar olacağı üzerinden planlama yaptıklarını açıklamıştı.

Haziran 2014’de 115 dolar olan petrol varil fiyatları Ukrayna krizinin ardından 46 dolara kadar geriledi. Ukrayna krizinin çözümüne yönelik Minsk’te sağlanan anlaşma ile birlikte yükselişe geçen fiyatlar 58 doları gördü.