Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB)” 11’inci parselin daha iyi değerlendirilmesi için daha fazla araştırma gerçekleştirilmesi amacıyla, dün Fransız Total şirketi ile Rum Yönetimi arasında revize edilmiş bir anlaşma imzalandığı belirtildi.

Rum Alithia gazetesi, sözleşmenin Rum Yönetimi adına Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Fransız Total şirketi adına da Total E&P Cyprus B.V Genel Müdrü Jean Luc Porcheron tarafından imzalandığını kaydetti. Gazete, Rum kesiminin enerji haritası çevresinde 'baş döndürücü gelişmeler yaşanmakta' yorumunda bulundu.

Yine aynı gazete, doğal gazdan ilk gelirin, 2018 ile 2020 yılları arasında elde edileceğini dile getiren Lakkotripis, Noble Energy şirketinin bir sonraki adımının ise yüzer üretim tesisine sahip bir kalkınma planı sunulması olduğunu belirtti.

Rum Bakan Lakkotripis, Fransız Total şirketi ile imzalanan 11’inci parselle ilgili revize edilmiş sözleşmeyle birlikte şirkete verileri daha iyi değerlendirebilmesi için, civar bölgelerde de araştırma yapma fırsatı tanınacağını ifade etti. Sondaj yapılmasından değil, 11’inci parselin enerji potansiyelinin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesine yardımcı olacak jeofizik ve jeolojik araştırmalardan bahsetmekte olduklarını aktaran Rum Bakan, Amerikan Noble Energy şirketinin, 12’inci parseldeki doğal gazın işletilmesi konusunda açıklayacağı bir sonraki adımın ise yüzer üretim tesisi olacağı değerlendirmesinde bulundu.

Bunun önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini ifade eden Lakkotripis, şirketlerin Rum Yönetimi'ne Afrodit yatağıyla ilgili kalkınma planını ve yüzer üretim tesisiyle ilgili planlarını sunacaklarını anlattı. Rum Yönetimi'nin bu plana yanıt vermek için 90 günlük bir süreye sahip olacağını dile getiren Lakkotripis, bu planın onaylanması halinde ise 25 yıl sürecek olan işletme lisansının ortaya çıkacağını kaydetti.

Lakkotripis, yüzer üretim tesisinin anlamını da izah etti ve bunun yüzer sıvılaştırma tesisiyle alakası olmadığını söyledi.

Rum bakan, doğal gaz yataktan çıktığı zaman, gideceği yere gönderilene kadar ilk olarak temizlenmesi ve işlenmesi gerektiğini izah etti. Alternatif tercihler olup olmadığı sorusuna olumlu yanıt veren Lakkotripis, kalkınma planı ilan edileceği; ancak kendilerinin başka ülkelerle anlaşmalar yaptıkları sorusuna karşılık olarak da bunların ön anlaşmalar olduğu yanıtını verdi.

Lakkotripis, kaliteli satış sözleşmeleri var olduğu andan itibaren, bu çalışmaların finanse edilmesinin büyük bir sorun teşkil etmediğini de ifade etti.

ENI şirketinin 9’uncu parseldeki 'Amathusa' yatağında gerçekleştirdiği ikinci sondajın sonuçlarının, önümüzdeki haftanın başında ilan edilmesini beklediklerini de söyleyen Lakkotripis, sonuçların iyi olması durumunda teyit sondajı yapılacağını, olmaması durumunda da şirketle görüşeceklerini söyledi.

Lakkotripis, BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Bart Eide’nin bu gidişata yönelik çabalarına rağmen, Kıbrıs sorununun Rum Yönetimi'nin enerji planlamalarıyla herhangi bir şekilde ilişkilendirilmediğini de sözlerine ekledi.

Öte yandan gazete, Rum siyasi partilerinin, hidrokarbon sektöründeki olumlu gelişmelerden, özellikle de Afrodit yatağının ticari açıdan kârlı olması perspektifinden memnuniyet duyduklarını belirten açıklamalar yaptıklarını da iletti.

Fileleftheros ise 'Total 8’inci Parselin Sınırlarında Yeniden Başlıyor' başlıklı haberinde, Rum Yönetimi ile Total arasında dün imzalanan anlaşmaya değindi ve anlaşmanın jeolojik araştırmaların bir yıl daha uzatılmasını, aynı zamanda araştırma bölgelerinin, 11’inci parselin henüz lisans verilmemiş olan komşu bölgelerine kadar uzanmasını öngördüğünü ifade etti.

Gazete 'elindeki bilgilerin', şirketin 11’inci parselin yakınlarında, özellikle de 8’inci parsel ile sınır olan yerlerdeki araştırmalarına derhal başlayacağı yönünde olduğunu da aktardı.

Politis gazetesi ise haberinde, Total şirketi ile 12 ay süreli yeni bir sözleşme imzalanmasının akabinde, şirketin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’indeki araştırmalarının yeni bir boyut kazanmakta olduğunu ileri sürdü.

'Eratosthenis' isimli deniz altı dağının bir kısmını da kapsayan deniz parsellerinde araştırmalar gerçekleştirilmesini öngören yeni sözleşmenin, Rum Yönetimi'nin daha önce çıktığı iki lisans ihalesi çerçevesinde lisans verilmeyen bölgelerde bulunan hidrokarbon rezervleri potansiyeline ışık tutacağını kaydeden gazete, bu durumun Total şirketine 11’inci parseldeki olasılıkları daha iyi değerlendirme fırsatı vereceğini belirtti.

DİĞER PARSELLERİ DE İÇERECEK

Gazete elindeki bilgilere dayanarak, Total şirketinin yapacağı yeni araştırmaların, 'Eratosthenis' isimli deniz altı dağının uzanmakta olduğu 6,7 ve 8’inci parsellerdeki bölgeleri içereceğini de ekledi. Gazete 'Leviathan mı Afrodit mi?- Kıbrıs Doğal Gazının Önceliği Konusunda İsrail’de Endişe' başlıklı başka bir haberinde ise, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün yaptığı açıklamada, Mısır’ın ve Mısır’da faaliyet göstermekte olan yabancı şirketlerin doğal gaza olan ihtiyaçlarının çok büyük olduğunu ve bunların gerek Afrodit, gerekse de İsrail’in Leviathan ile Tamar parsellerinden doğal gaz absorbe edeceklerini ifade etti.