Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Standard&Poor's’un (S&P) Rusya’nın notunu BB+’ya düşürme kararının siyasi olduğunu, ekonomi ile ilgili avantajları dikkate almadığını söyledi. Siluanov’a göre durumun dramatize edilmesine gerek yok.

Rusya’nın notunun 11 yıl aradan sonra ilk kez 'çöp' olarak tanımlanan yatırım yapılamaz ülke konumuna getirilmesini eleştiren Siluanov, “Bu karar ajansın kötümserlik içinde olduğunu gösteriyor. Rusya ekonomisinin çok güçlü olan yönlerini gösteren parametreleri dikkate almadılar…” eleştirisi getirdi.

Rusya’nın büyük miktarda rezervleri olduğunu, ticaretinin fazla verdiğini ve kamu borcunun çok düşük miktarda olduğunu vurgulayan Siluanov, “Tüm bunlar mevcut makroekonomik koşullarda Rusya ekonomisi açısından çok önemli artılar…” dedi.

Rusya’nın rezervleri son bir yılda kriz nedeni ile 124 milyar dolar azalsa da 379 milyar dolar seviyesinde. Rusya Merkez Banakası’nın verilerine göre toplam dış borç da 1 Ocak 2015 itibari ile 599 milyar dolar.

Rusya’dan yabancı yatırımcıların gitmesi için de bir gerekçe olmadığına değinen Rus Maliye Bakanı, kreditörlerin Rusya’dan alacaklarını erken isteme ihtimalinin de olmadığını söyledi.

Rusya’nın notunun düşürülmesinin mali piyasalarda etkisi olabileceğini kaydeden Bakan, bunun piyasalar tarafından daha önce satın alındığına dikkat çekti.