Türkiye’nin indirim almak için pazarlık yaptığı Rus doğalgazının 2015’de Türkiye dahil Avrupa piyasalarına yüzde 35 civarında ucuzlayabileceği açıklandı.

Rusya Ekonomi Bakanlığı kaynaklarına göre doğalgaz fiyatlarının 6-9 aylık dönemlerle petrol fiyatlarına bağlı olarak belirlendiği, burada yaşanan düşüşün de doğalgaz fiyatlarına yansıyacağı kaydedildi.

Vedomosti’nin haberine göre, “uzak yurtdışı” kategorisinde olan ülkeler 2015’de ortalama bin metreküp için 222 dolar kadar ödeme yapacak. Bu kategoriye Türkiye dahil Avrupa Birliği ülkeleri giriyor. Baltık ülkeleri Litvanya, Letonya ve Estonya bu kategori dışında kalıyor.

Gazprom’un Avrupa ülkelerine satışı gelirlerinin yarıdan fazlasını oluşturuyor. Rusya’nın gayri safi milli hasılasının da yüzde 8’ine denk geliyor. Geçen Haziran ayında 115 dolar olan petrol varil fiyatları 46 doları gördükten sonra bugün 60 dolara kadar yeniden yükseldi.

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, fiyatların ne kadar düşeceğini şimdiden tahmin etmenin zor olduğunu, bunun ancak yıl sonunda kesin olarak söylemenin mümkün olduğunu belirtti.

Vedomosti’ye konuşan Rusya Ekonomi Bakanlığı kaynağı, Nisan ve Eylül aylarında tahminlerin revize edileceğini söyledi.

Gazprom’dan yapılan açıklama da Avrupa sevkiyatında Türkiye’nin 27,3 milyar metreküplük doğalgaz alımı ile ikinciliği koruduğu belirtildi. Türkiye geçen yıl Rusya’dan doğalgaz alımını yüzde 2,3 civarında artırdı. Almanya ise yüzde 3,7 düşüşle 38,7 milyar metreküp doğalgaz aldı.

Türkiye yeni dönemde Türk Akımı ile enerji alanında Rusya ile ilişkileri geliştirirken, doğalgaz indirim taleplerine henüz cevap alamadı. 1 Ocak 2015’den itibaren geçerli olacak revize için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yüzde 6’lık bir indirim önermişti. Türkiye daha fazla indirim için pazarlıkları sürdürüyor. İran’ın çok daha yüksek fiyattan doğalgaz veriyor olması ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeni ile doğalgaz fiyatlarının da otomatik düşmesi Gazprom’un olumlu cevap vermesini engelliyor.