Rusya’ya bağlanan Kırım Cumhuriyeti’nde bir araya gelen balıkçılık sektörü temsilcileri, hamsiye Rusya'nın gereken değeri vermediğini ifade etti; bu anlamda Türkiye’nin tüketim kültürünün öğrenilmesi, anlaşılması temennisinde bulunuldu.

Kommersant yayın grubuna ait Kommersant Fm radyosu Karadeniz’in Kırım sahillerinde balıkçılık sektörü ile ilgili araştırma yaptı. Radyoya konuşan Yuri Paseçnik adlı bir iş adamı Rusya’da balık tüketim kültürünün olmamasını eleştirdi.

Paseçnik, “Balığı yakaladıktan sonra Rusya’nın merkez bölgelerine gönderiyoruz. Oralarda geniş üretim çalışmaları yapılıyor. Fakat Kırım, balığı yeterince değerlendirilmiyor. İkincisi biz fazla balık yakalayamıyoruz.” dedi.

Türkiye ile kıyaslama yapan Rus iş adamı, “Rusya ortalama 15-20 bin ton hamsi yakalıyor. Türkiye ise 200 bin ton. Hamsi Azak Denizi’nde yaşıyor. Bu sıcağı seven balık. Sonbahar ayında hamsiler Kerç boğazına gidiyor ve orada yakalıyorlar. Türkiye hamsi balığı tüketim kültüründen iyi anlıyor. Bizde ise kavanozda satılan önemsiz bir ürün olarak algılanıyor. Süresi geçmiş, ucuz ve kimseye lazım olmayan bir ürün gibi. Türkiye’de ise hamsi kızartılıyor, restoranlarda çeşitli yemek olarak hazırlanıyor. Pilavda bile kullanılıyor. Rusya’da hamsi tüketim kültürü yok. Bunu öğrenmemiz lazım. Hamsi güzel balık, temizlenmesi çok kolay. Hamsiyi sadece güzel ve doğru şekilde yemek lazım.” şeklinde konuştu.