Turizmci Aziz Günyeli, Antalya bölgesindeki Rus turist durgunluğunun devam ettiğini söyledi. Antalya turizminin lokomotifinin Rus ve Alman turistler olduğunu belirten Günyeli, 2015 yılının ilk dört ayında gelen Rus turist sayısındaki yüzde 40 azalmanın sektörü olumsuz etkilediğini, etkilemeye de devam ettiğini kaydetti.

Antalya turizminin dengede gitmesinde Rus turizminin önemli olduğunu vurgulayan Unser Tour Turizm Seyahat Acentesi sahibi Günyeli butik, hediyelik eşya, tekstil, takı, deri ve deniz, kum, güneşin yanısıra kültür ve arkeolojik varlıkları tanıma turizminde de önemli bir rolleri bulunduğunu ifade etti. Boşluğun daha fazla Alman turist getirilerek doldurulması gerektiğini belirten Günyeli, geçen yıl Yunanistan'a kaptırılan Alman turistlerin, aktif sezonda mutlaka Antalya'ya kazandırılmasının turizmcilerin rahat bir nefes alması için hayati önem sahip olduğunun altını çizdi. 220 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat ilçesine gelen 4 milyon turistin yüzde 54'ünü Almanların, yüzde 32'sini Rusların oluşturduğunu kaydeden Aziz Günyeli, "Rus turizmindeki düşüş, turizm sektörünün bütün kalemlerini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Geçen yıl bu vakitler Antalya bölgesinde Rus turizm canlılığı başlamıştı. Turlarda yoğun Rus turist görünürdü. Rus turizminde geçen yıla göre yüzde 40 seviyesinde düşme var. Umudumuz, bu düşme önümüzdeki 20 gün içinde son bulur. Bu düşme devam ederse esnafı çok zor bir sezon bekliyor demektir. Bölgemizde düşük sevideki turizmin hareketlenmesini Alman, Hollanda, Belçika ve İngiliz turistler sağlıyor." diye konuştu.

'RUSLAR TATİL BÜTÇESİ HAZIRLAMADA ZORLANIYOR'

Rus Mobaly Turizm Seyahat Acentesi sahibi Andrey Baranov ise bu senenin ilk dört ayında Antalya'ya getirdikleri turist sayısında, geçen yıla göre yüzde 52 düşüş olduğunu söyledi. Aynı düşüşün İspanya, Hindistan, Yunanistan, Singapur ve Tayland'da da olduğunu belirten Baranov, en çok düşüşünse Antalya bölgesinde görüdüğünü ifade etti. Rusların bu sene aile bütçesine göre tatil yapmayı ön planda tuttuğunu vurgulayan Baranov, "Zorlu bir sezon var önümüzde. Aşmak için uğraşıyoruz. Bu durgunluk, ilk dört ayda geçmedi. Uzakdoğu ülkelerine götürdüğümüz turistlerde de önemli ölçüde düşüş var. Tatilden önce herkes, 'aile bütçem' diyor. Rus turizminin, önümüzdeki 20 gün içinde net şekillenmesini görürüz." şeklinde konuştu.

Side'de deri ürünleri satan Ramazan Tecer de son yılların en büyük turizm durgunluğunu yaşadıklarını, çoğu esnafın siftah yapamadan dükkan kapatmak zorunda kaldığını söyledi. Rus turizminin düşük seviyede olmasının esnaf için kötü bir durum olduğunu belirten Tecer, bunun önüne geçilmezse özellikle gümüşçülük, kuyumculuk, deri, hediyelik eşya, tekstil ve butikçilerin olumsuz etkileneceğinin altını çizdi. Halı satıcısı Hayri Umar da Rus turistlerin gelmemesinin, Antalya bölgesinde turizmin bütün dengelerini altüst ettiğini söyledi.