Rusya’nın St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen “Doing Business With Turkey” adlı seminerde Rus ve Türk işadamları bir araya geldi. Programda, Türkiye ve Rusya’daki yatırım fırsatları ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi yapılması gerekenler detaylı bir şekilde ele alındı.

Leningrad Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası, Rusya ve Türkiye İşadamları Derneği (RUTİD) ve St. Petersburg Rus- Türk Kültür Merkezi organizatörlüğünde gerçekleşen “Doing Business With Turkey” adlı seminerde konuşan Leningrad Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Dış ilişkiler Komitesi temsilcisi Andrey Minin, Türkiye ile bölge arasındaki ekonomik ilişkilerin henüz çok fazla büyük olmadığını ancak ilişkilerin her yıl daha da arttığını ifade etti. Bu yıl Leningrad’daki Türk yatırımının 34 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Minin, Rönesans ve Ruscam gibi grupların bölgede etkin olarak faaliyetlerine devam ettiklerini söyledi.

Seminerde söz alan Rönesans Construction Proje Geliştirme Direktörü Bora Başok, şirketin son 20 yıl içinde büyük projelere imza attığını kaydetti. Rönesans’ın St. Petersburg’da birçok yatırım yaptığını ve inşaat projelerini tamamladığını söyleyen Başok, bu alanda şirketin büyük bir tecrübeye sahip olduğunu söyledi.

Rus Tellus-Groupla birlikte 450 milyon dolarlık yatırım planlanan St. Petersburg Kola Endüstriyel Park Projesini örnek gösteren Başok, “Leningrad Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası ve Rönesans Holding bu projede bir araya geldi. Bu bize büyük bir güç veriyor.” dedi.

Leningrad Bölgesi Sanayi ve Ticaret Odası Dış ilişkiler Bölümü Başkanı Liliya Arakelova, Türk ekonomisi ile ilgili güncel bilgiler verdi. Türkiye’nin hızlı büyüyen pazara sahip bir sanayiye sahip olduğunu söyleyen Arakelova, Türk ekonomisinin Tarım ürünleri, tekstil, otomotiv ve elektronik gibi birçok farklı alanda üretim yaptığını belirtti.

Doing Business rakamlarına göre Türkiye’nin 2015 yılında iş yapma kolaylığı alanında 189 ülke arasında 55. sırada olduğunu kaydeden Arakelova, Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirinin 2014 yılında 10 bin 950 dolar olarak gerçekleştiği bilgisini verdi.

Seminerde RUTİD temsilcisi Mustafa İnce ve St. Petersburg Rus-Türk Kültür Merkezi temsilcisi Yunus Nadi Şen ve Elite World Hotels St. Petersburg Ofisi Genel Müdürü Mehmet Demircikısa bir konuşma yaptı.