Avrupa Birliği (AB) Konseyi Rusya’ya yönelik yaptırımların 31 Ocak 2016’ya kadar uzatılma kararına Rus yetkililerden sert tepki geldi.

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, AB’nin kararına karşılık verilmesi için çalışmalar yapılması talimatında bulundu. Yaptırım uygulayan ülkelerden gıda alımını durdurma kararını hatırlatan Medvedev, “Avrupa Birliği’nin Rusya’ya yönelik yaptırımı 6 ay daha uzatmasını göz önünde bulundurarak, Rusya Federasyonu tarafından sınırlayıcı önlemlerin alınması hususunda Devlet Başkanı talimatının süresinin uzatılmasını öneriyorum." dedi. Rusya böylece yaptırım süresince gıda ambargosunun devamı yönünde adım atacak.

KREMLİN: KARŞILIK VERECEĞİZ

Konuyla ilgili açıklama yapan Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, yaptırımların uzatma kararına karşılık vereceklerini söyledi. Peskov, “Defalarca söyledik. Yaptırım alışverişinde karşılıklı ilkemiz bizim yaklaşımızın temelidir. Rusya bunu başlatan taraf değil. Ama şimdiki durumda yaptırım uzatılıyorsa biz karşılık ilkesinden yola çıkacağız. Kararlar meşru değil.” dedi.

Rusya parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar Arası İlişkileri Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da yaptırıma karşılık olarak geçen yılki ithalat yasağını uzatacaklarını söyledi. Avrupa’nın son kararını eleştiren Puşkov, “Burada ilerlemeden ziyade olumsuz durumla karşı karşıyayız. AB yaptırımları gözden geçirseydi, bu durumda Rusya da adımlar atardı. Bu da ilişkilerin perspektifinde belirli normalleştirmeye neden olurdu.” şeklinde konuştu. Rus parlamenter, AB’nin yeni kararıyla ilgili ABD’yi suçladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da, uzatma kararında Rusya karşıtı lobileri suçladı. Bakanlık, karar uzatma tarihinin Nazi Almanya’sının SSCB’ye saldırdığı 22 Haziran’a (1941) denk gelmesine de dikkat çekti.