Rusya’nın Ukrayna krizi nedeni ile yaptırım uygulayan Batılı ülkelerinden gıda alımını durdurması AB tarım sektörünü olumsuz etkiliyor. Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Macaristan, Rusya’dan ayrıcalık alabilmek için çalışmalarını sürdürürken, Almanya’dan Rusya ile ticari ilişkilerin yeniden kurulması çağrısı geldi.

Almanya Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Rukwied, Deutsche Welle’ya yaptığı açıklamada Rusya ambargosu nedeni ile 2014’de Alman çiftçisinin kaybının 600 milyon Euro olduğunu söyledi.

Almanya’da Rusya ihracatının azalması nedeni ile fiyatlarda dip yapmış durumda. Süt, et, yaş meyve ve sebze ve diğer ürünlerde üretim fazlası nedeni ile iç pazarda düşüş görülüyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel de, Avrupa Birliği’nin Rusya ile yeniden ticareti başlaması çağrısında bulundu. Soğuk Savaş’ın en karanlık günlerinde bile Almanya Şansölyesi Willy Brandt’ın Moskova ile gerilimi düşürmek için çalıştığını hatırlatan Alman Bakan, “Avrupa, Rusya’yı terk etmemeli. Serbest ticaret, politikanın bir aracı olmaktan daha fazladır.” eleştirisinde bulundu.