Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen yuvarlak masa toplantısında, Rus ve Türk uzmanlar iki ülke arasındaki enerji projelerini masaya yatırdı. Uzmanlara göre Rusya, Avrupa’nın güvenli enerji tedarikçisi olmaya devam edecek.

Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Toplumsal Odası’nda yapılan “Uluslararası Politikada Enerji Faktörü: Türk Akımı” adlı yuvarlak masa toplantısında yaklaşık 30 Rus ve Türk uzman katıldı. Uluslararası Bilimsel Kalkınma İşbirliği Enstitüsü (MİRNAS), Rusya Dışişleri Bakanlığı Gorçakov Vakfı ve Rusya Toplumsal Odası’nın ortaklaşa yaptığı toplantıya Türkiye Dışişleri eski Bakanı Yaşar Yakış, MİRNAS Başkanı Prof.Dr. Yelena Ponomaryova, MİRNAS Genel Müdürü Arif Asalıoğlu, Toplumsal Oda Sivil Diplomasi Komisyonu Başkanı Yelena Sutormina, Gorçakov Vakfı uzmanı Vitali Solonetski ve birçok Rus ve Türk uzmanlar katıldı.

Sutormina, Rusya’nın Güney Akım’dan vazgeçerek Türk Akımı inşa etmeye hazırlandığını hatırlattı. Sutormina şunları söyledi: “Batı, Rus enerjisine karşı alternatif kaynaklar arayışında. Türk Akımı ise Türkiye ve Avrupa tüketicileri açısından önemli proje. Çünkü Rusya Ukrayna ile doğalgaz transit anlaşmasını uzatmayacak. Avrupa’nın da gelecekte doğalgaz ihtiyacı artacak."

Enerji ihracatında tüketici faktörünün önemli olduğuna değinen MİRNAS Başkanı Ponomaryova ise problemlerin çözümünde sivil diplomasinin mutlaka görev alması gerektiğini vurguladı.

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Aleksey Grivaç da konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün Mavi Akım, Türkiye’ye yönelik enerji ihracatında güvenli, istikrarlı sevkiyat olarak önemli rol oynuyor. Türk Akımı hikayesi Güney Akım’ın iptal edilmesinin ardından başladı. Güney Akım’ın amacı Ukrayna’nın by-pass edilmesi idi."

Rus uzman Grivaç, Bulgaristan’da dış kaynaklı yaşanan siyasi olaylar ve AB’nin çıkardığı 3. Enerji Paketi nedeniyle Güney Akımı’nın iptal edildiğini hatırlattı. Türkiye'nin doğalgaza ihtiyacının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Grivaç, Avrupa’nın da önümüzdeki yıllarda Rus doğalgazına önemli ölçüde ihtiyacı olacağını iddia etti. Grivaç, “Önümüzdeki yıllarda Avrupa’nın doğalgaz ihtiyacının yüzde 70’i kapatmak gerekecek. Burada en güvenli kaynak yine Rusya olacak." dedi. Grivaç, 'Avrupa ülkelerinin Rusya ile kavga etmenin' aksine çok iyi bir şekilde anlaşması gerektiğini söyledi.

Gazprom Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Sergey Pravosudov ise Türkiye'nin proje sayesinde güçlü bir enerji köprüsüne dönüşeceğini aktardı. Pravosudov bu nedenle Avrupa'nın Türkiye'ye sıcak bakmayacağını iddia etti.

Türkiye Dışişleri eski Bakanı Yakış da Rusya ve Türkiye arasında bazı siyasi görüş ayrılılıklarına rağmen karşılıklı ekonomik ilişkilerin ve enerji projelerinin diğer ülkelere örnek olabileceğini vurguladı.