Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Tatyana Nesterenko, petrol fiyatlarının düşmesi ve ekonomik zorluklar nedeni ile oluşan bütçe açığını kapatmak için Rezerv Fon’dan 50 milyar dolardan fazla kullanmayı planladıklarını söyledi.

Nesterenko, rezerv fondan kullanım talebini Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’ya iletildiğini söyledi. Rusya Bakan Yardımcısı bir yıl içinde fonların yarısına yakın kısmı 85 milyar doların harcandığını hatırlattı.

Rusya 2015 bütçesini petrol varil fiyatlarının 100 dolar olacağı öngörüsüne göre hazırlamıştı. Halen petrol varil fiyatları 60 dolar seviyesini bulurken, bütçe revizyonunda ortalama petrol varil fiyatları 50 dolara çekildi.

Bütçe gelirleri de ekonomide yaşanan sorunlar nedeni ile beklenenin çok altında gerçekleşecek.

Nesterenko’ya göre en kötü durumda Rezerv Fonları’nda yıl sonunda 1 trilyon ruble kalır. Bu da fonun yüzde 80’inin harcanması anlamına geliyor.

Rusya 2015’de gayri safi milli hasılanın yüzde 0,6’sı kadar bütçe açığı yaşanmasını bekliyordu. Nesterenko bugün yaptığı açıklamada bütçe açığının gayri safi milli hasılanın yüzde 3,7’sine kadar çıkacağını söyledi.

Bütçe gelirlerinin azalması açığın oluşmasında temel neden. Rusya 2015’de 15,1 trilyon ruble olan gelir beklentisini 12,5 trilyon rubleye çekti. Giderler ise planlanan 15,5 trilyon rubleden 15,2 trilyon rubleye çekilebildi. (Dolar serbest piyasada 62 rubleden alıcı buluyor.)

Nesterenko, bütçe giderlerinden 1,07 trilyon ruble (17,5 milyar dolar) kesinti planladıklarını, ancak kesintinin daha fazla olması gerektiğini vurguladı.