Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, petrol varil fiyatlarının 50 dolar civarında olması durumunda 2015 bütçesinin 3 trilyon ruble (45,9 milyar dolar) açık vereceğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen Gaydar Forum’da konuşan Siluanov, “2015’de petrol varil fiyatları 50 dolar civarında olursa, bütçe açığımız 3 trilyon ruble olacak…” dedi.

Mali sorunlarla karşılaşmadan Rusya’nın yeni bir düzenleme yapmasının zorunlu olduğuna değinen Bakan, “Devlet petrol varil fiyatlarının 100 dolar seviyesinde olacağı öngörüsü ile rezervlerini harcayamaz. Aksi durumda biz rezervlerimizi israf ederiz. Sonra Merkez Bankası’ndan borç almak durumunda kalırız. Bu da enflasyonu tetikler…” uyarısında bulundu.

Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol varil fiyatlarının hızla düşmesi ve rublede yaşanan devalüasyon nedeni ile zor bir döneme giren Rusya ekonomisi, 2015’de bütçe açığını kapatmak için giderleri kısmayı planlıyor.

Rusya Maliye Bakanlığı’nın 2015 bütçesinden yüzde 10 kesinti yapılmasını önerdiğini hatırlatan Bakan, “Biz tüm giderlerde yüzde 10 kesinti teklifini Duma’ya sunduk. Savunma harcamaları dışında. Burada karar alındı.” bilgisini paylaştı.

Mevcut şartlarda bu kesintinin de yeterli olmadığına dikkat çeken Bakan, “Bu yıl beklediğimizden çok fazla bütçe açığı olacak. Giderleri verimli hale getirmezsek açık gayri safi milli hasılanın yüzde 3’ünü bulur.” ifadelerini kullandı.