Rusya Maliye Bakanlığı bütçenin ilk dört aylık dönemde 1 trilyon rubleye (20 milyar dolar) yaklaştığını açıkladı. Bu rakam gayri safi milli hasılanın yüzde 4,4’üne denk geliyor.

Bakanlıktan yapılan açıklamada 2015’in ilk dört ayında gelirler 4,5 trilyon ruble, giderler de 5,5 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

Giderleri kısarak bütçe açığını azaltmaya çalışan hükümet, açığı rezerv fonlardan karşılamayı planlıyor. Rusya’nın 1 Ocak’ta 4,95 trilyon ruble olan rezerv fonları 1 Mayıs itibari ile 3,95 trilyon rubleye geriledi.

Bütçe gelirlerinin yarıdan fazlası petrol ve doğalgaz ihracatına bağlı olan Rusya, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüş nedeni ile önemli gelir kaybına uğradı.

Nisan ayında bütçe gelirleri 1,09 trilyon rublede kalırken, giderler 1,41 trilyon rubleye tırmandı. Mart ayında gelirler 1,16 trilyon ruble giderler de 1,29 trilyon ruble olarak gerçekleşmişti. Gelirler azalırken, gider kalemlerin artması dikkat çekiyor.

Rusya Maliye Bakanlığı 2015’de bütçe açığının yüzde 3,7’de kalmasını bekliyor. Rusya 2009 krizinin ardından ilk kez bütçede açık verecek.