Rusya petrol varil fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile 2015 bütçesini revize etti. Rusya parlamentosu alt kanadı Duma’da kabul edilen yeni bütçede petrolün varil fiyatı 50 dolar kabul edildi. Rusya bu yıl yüzde 3 civarında küçülme bekliyor.

Kabul edilen yeni bütçeye göre açık 2,7 trilyon ruble (46 milyar dolar) olacak. Bütçe açığı gayri safi milli hasılanın yüzde 3,7’sine denk gelecek. Revize edilmeden önceki bütçede açık gayri safi milli hasılanın yüzde 0,6’sı, 431 milyar ruble (9 milyar dolar) olarak öngörülüyordu.

Rusya enflasyon rakamları da 2015 için yüzde 5,5’den yüzde 12,2’ye yükseltildi.

Petrol fiyatlarının sert düşmesi ve Ukrayna krizi nedeni ile yüzde 40 civarında değer kaybeden rublenin güçlenmesi beklenmiyor. Revize edilen bütçeye göre doların 61,5 ruble civarında olması öngörülüyor.

Rusya’nın gayri safi milli hasılası ise yüzde 3 düşerek 73,2 trilyon rubleye (1,27 trilyon dolar) gerileyecek. İlk bütçe rakamlarına göre ekonominin yüzde 1,2 büyümesi ve 77,5 trilyon rubleye (1,34 trilyon dolar) çıkması bekleniyordu.

Rusya’nın rezerv fonlarından 3,1 trilyon ruble (53 milyar dolar) kullanılacak. 2015 sonunda sadece 2,6 trilyon ruble (45 milyar dolar) kalacak.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Rusya’nın bütçe giderlerinde kısıtlamaya gitmemesi durumunda tüm rezervleri tüketebileceği uyarısında bulunmuştu.

Parlamentoda görüşülen yeni bütçeye iktidar partisi Birleşik Rusya’dan 254 vekil destek verdi. Muhalefetten 143 milletvekili ise karşı yönde oy kullandı. Hafta içinde parlamentoda bütçe ile ilgili iki oturum daha yapılması, sonra da Federasyon Konseyi’nden geçmesi gerekiyor. Revize edilen bütçeyi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de onaylayacak.