Rusya krizinin Türkiye hazır giyim sektörünü de etkilediği ifade ediliyor. Avrupa'nın önde gelen moda fuarlarından Collection Première Moscow'a katılan (CPM) İstanbul Hazır Giyim ve İhracatçılar Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Türk firmalarının Rusya'nın durumundan olumsuz etkilendiğini belirtti.


Moskova’nın merkezinde gerçekleştirilen fuara, Rusya’daki ekonomik krize rağmen 40’a yakın Türk firması katıldı. Krize rağmen Rusya pazarından çıkmama konusunda hemfikir olan Türk markaları, ödemeler konusunda Rusya için her türlü fedakârlığa hazır olduklarını belirtti. .

Cihan Haber Ajansı’na ekonomik kriz ve hazır giyim piyasası hakkında açıklamalarda bulunan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, finansal krize rağmen fuarda yoğunluk gördüklerine işaret ederek, “Böyle bir dönemde Türk firmalarının burada kalıcı olmak istediğini anlıyoruz. Biz önümüzdeki dönem de Rusya’da olacağız. Rusya ile kader birliği içerisindeyiz. İyi günde kötü günde birlikte olacağız, zaten bu fuarlar da onun göstergesi.” dedi.



Geçen seneye göre katılımcı sayısında azalma olduğunu anlatan Tanrıverdi, yaşanan kriz sebebiyle bazı Türk firmalarının kötü etkilendiğini ve fuara katılamadığına temas etti. Rusya’da ekonomik kriz geçtikten sonra eski hareketliliğin başlayacağını hatta Türkiye’nin bu durumda daha fazla avantaj elde edeceğini düşünen Tanrıverdi, şimdilik Rusya ekonomisinin normale dönmesini beklediklerini ifade etti.

Geçen yıllarda Rusya ile hazır giyimde 460 milyon dolarlık bir ticaret hacminin olduğunu ancak bu sene düşüş yaşanarak 351 milyon dolara gerilediğini açıklayan Tanrıverdi, “2015 yılında düşüşün devam edeceğini tahmin ediyorum, ancak 2016’dan itibaren ticaretimizin çok daha büyük artışlar yaşayacağını ve Rusya’nın birçok ülke ile yaptığı tekstil ticaretini Türkiye’ye kaydıracağını düşünüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

"RUBLE VE TÜRK LİRASI TİCARETİ BİZİM TEMEL BEKLENTİMİZ"

Yaşanan krizle alakalı çözüm önerilerini açıklayan Tanrıverdi, “Krizi aşmak için, en çok önemsediğimiz Ruble ve Türk Lirası ile ticaretin yaygınlaştırılması, bunu yapabilmek için de merkez bankalarının aktif rol alması lazım.” dedi.

İHKİB’in krizi aşmak için bir diğer önerisi ise Rusya ile Türkiye arasında tercihli veya serbest ticaret anlaşması imzalanması. Gümrük işlemlerini kolaylaştıran, vergileri azaltan ve birlikte çalışmayı kolaylaştıran bir ticari anlaşma yapılmasını beklediklerini ifade eden Tanrıverdi, bir de “Rusya için seve seve” adında bir kampanya önerileri olduğunu açıkladı.

Kampanya hayata geçirilirse Türk firmaları olarak destek olacaklarını belirten işadamı, bunun en azından moral verecek güç katacak bir kampanya olduğunu ancak altının doldurulması gerektiğini hatırlattı. Buradaki şartlara göre Ruslar tarafından hazırlanması gereken kampanyalara Türk firmaları da gereken desteği vermeye hazır.

"RUSYA PAZARINDA BİR YIL KAR ETMEDEN ÇALIŞABİLİRİZ"

“Gerekirse bir sene kar etmeden biz bu pazar içerisinde Rus halkıyla dayanışma içerisinde olabiliriz, firmalarımız bunu göz önüne alıyor. Şuanda önemli olan bizim burada birlikteliğimizin devam edebilmesi. Rus ve Türk halkının bir arada olduğunu gösterebilecek bir dönem…” diyen Tanrıverdi, Alacaklı olan firmaların, eski kur ile şimdiki kur arasında bir ortak nokta bulup, alacaklarını onun üzerinden tahsil etmeye çalıştığını söyledi.

Katılımcılardan Ercin Tekstil Genel Müdürü Fuat Yenigün ise yaptığı açıklamada 8 ay önce bir kriz söylentisi olduğunu ancak 2008’deki gibi teğet geçer diye düşünürken krizin herkesi vurduğunu belirtti. Bir sene önceki satışlarla karşılaştırıldığında yüzde 40 gibi bir düşüş yaşadıklarını ifade eden firma yetkilisi krizi iyi değerlendirmek adına yapılan toplantılarda bu seneyi “fedakarlık senesi” ilan ettiklerini ve Rus müşterilerine kendi kârlarından yüzde 20 iskonto yaptıklarını açıkladı.


Krizden dolayı bazı yatırımlarını askıya aldıklarını belirten bir diğer firma ise Fimka Group, kiraların dolar ve avro üzerinden olduğu için bu konuda sıkıntı yaşadıklarını vurguluyor.

Firma yetkilisi Cemil Balata, Lalelide birçok esnafın kapısına kilit vurduğunu söyledi. Rusya’da şu anda iş yapabilmek adına kar marjlarının düşürülmesi gerektiğini ifade eden yetkili, son birkaç ay içerisinde müşteriyi çekme adına yüzde 15 iskonto yaptıklarını belirtti. Balata, “İstedikleri kadar alışveriş yapsınlar 1000 dolar olsun 100 bin dolar olsun bu yüzde 15’lik iskontoyu yapıyoruz. Az dahi olsa biz bu artışı gördük.” dedi.

Rusya pazarında 23 senedir çalışan bir başka firma yetkilisi Muhammet Nur Kavak (Amato), yaşanan devalüasyondan dolayı fuarda ciddi bir düşüş olduğunu vurguladı. Krizle beraber satışlarda yüzde 100’lük bir düşüş yaşandığını ifade eden firma sahibi, fiyatlarını Ruble-Dolar kuruna göre revize ettiklerini ifade etti. Yeni pazarlar arayışına giren Amato firması Ruble krizinin atlatılmasının iki seneyi bulacağını düşünüyor. Krizi aşmak için aldıkları tedbirleri anlatan Kavak, “Biz bu süreçte müşterilerimizi destekleyip, kar amacı gütmeden satışlarımızda iki tarafın da ayakta kalmasını sağlayacağız. Doğru ürünler yapıp maliyeti aşağı çekerek fiyatlarımızı biraz daha buraya uyarlamaya çalışacağız...” dedi.

"RUSYA’DA KRİZİ HENÜZ FIRSATA ÇEVİRMEK ZOR"

Kiğılı Bayiler Koordinatör Yardımcısı Eda Tutkun da şu tespitlerde bulundu: “Rusya’daki kriz fuarı da olumsuz etkiledi. 6 ay önce geldiğimizde bunu yavaş yavaş hissetmeye başlamıştık, şu an bayağı etkisi artmış bunu görüyoruz ama düzelecektir diye umut ediyoruz. Ziyaretçilerimiz var ama fuardaki durgunluk bize de yansıyor. Krizi fırsata çevirmekten söz ediliyor, bu dönemde bu biraz zor. Patronumuz Abdullah Kiğılı’nın bir sistemi vardır, kriz dönemini mümkün olduğunca küçülüp bekleyerek mevcut şartları minimize ederek geçirmek. Türk yatırımcılara Kiğılı’nın bu önerisini tavsiye ederim. Bu dönemi mevcut diğer müşterilerimizle atlatmaya çalışacağız, umarım her şey iyi olur.”

İHKİP verilerine göre Türkiye, Çin’den sonra, Rusya’ya hazır giyim ihraç eden en büyük ikinci ülke. Dünya genelinde ise hazır giyim ihracatında 6. Sırada yer alan Türkiye, toplamda 195 ülkeye ihracat yapıyor. Türkiye’den tüm dünyaya yılda 16 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapılıyor. 2 milyona yakın istihdam sağlayan İHKİP bünyesinde 9 bin firma bulunuyor ve yılda 12 milyar dolarlık hazır giyim ihracatı yapıyor.


Öte yandan CPM'ye ilgi büyük. Gençlik modası, triko, sokak kıyafetleri, kürk ve deri ürünler, iç çamaşırı, gece kıyafetleri, plaj modası ve çeşitli aksesuarların 4 gün boyunca sergileneceği fuarda 45 farklı defile düzenlenecek. 38 farklı ülkeden 20 binden fazla ziyaretçinin katıldığı etkinlikte erkek, kadın ve çocuk modasına dair 1100 çeşit yeni koleksiyon tanıtılacak.