Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Kseniya Yudayeva, kriz eğilimlerinin aşıldığını söylemek için erken olduğunu, Rusya ekonomisini tehdit eden risklerin hala yüksek olduğunu söyledi.

Petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanma, Batılı ülkelerin Ukrayna krizi nedeni ile uyguladığı yaptırımlar ve para piyasalarındaki spekülatif hareketlerin Rusya ekonomisini tehdit eden unsurlar olduğuna değinen Yudayeva, rublede dalgalanmanın tepe noktasının geride kaldığını ifade etti.

Rusya Parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi’nde son ekonomik gelişmelerle ilgili bilgi veren Yudayeva, “Rublede yaşanan dalgalanma kısmen sona erdi. Biz kimseyi de yüksek risklerin kalmadığı şeklinde yanlış yönlendiremeyiz. 2014’ün ikinci yarısında ortaya çıkan krizin uzun vadeli sonuçlarını minimize etmemiz gerekiyor.” dedi.

Yudayeva, Rusya Merkez Bankası’nın ekonomi üzerindeki dış baskıların azaltılması ve para piyasalarında kriz trendinin azaltılmasında ve panik havasının dağılmasında çok önemli rol oynadığını kaydetti.

Rusya Merkez Bankası Aralık ortasında petrol fiyatlarının hızla düşmesi nedeni ile faiz oranlarını yüzde 10,5’ten yüzde 17’ye çıkardı. Krizin kısmen yavaşlamasının ardından da faiz oranlarını yüzde 15’e indirdi.