Rusya Merkez Bankası gösterge faiz oranlarını mali piyasalarda yaşanan olumlu gelişmeler nedeni ile 150 baz puan birden indirerek yüzde 12,5’e çekti.

Ukrayna krizi nedeni ile uygulanan yaptırımlar ve petrol fiyatlarının sert düşmesi nedeni ile ruble serbest dalgalanmaya bırakılmış ve faiz oranları da 6,5 puanlık artışla yüzde 17’ye yükseltilmişti.

Ukrayna’da sağlanan ateşkes, jeopolitik risklerin azalması, petrol fiyatlarının 65 dolar seviyesine yükselmesi mali piyasalarda olumlu gelişmelere neden oldu. Dolar 80 ruble seviyesinden 50 rubleye kadar düşerken, ruble uluslar arası piyasalarda en hızlı değerlenen para birimi oldu.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina imzası ile yapılan açıklamaya göre Şubat-Nisan döneminde rublede yaşanan değer kazanımı ve tüketici talebindeki kayda değer daralma ile birlikte yıllık enflasyon rakamlarının istikrara yöneldiği vurgulandı.

Yıllık enflasyon rakamları çok yüksek olmasına rağmen, faiz oranlarının indirilmesi ile birlikte gerileme başlayacak. 13 yılı zirvesine çıkan enflasyon yüzde 16,9’la rekor kırıyor. Merkez Bankası’na göre 12 aylık dönemde enflasyon 2016’da yüzde 8, 2017’de de yüzde 4’e gerileyecek.

Ruble yıl başından bu yana dolar karşısında yüzde 18 güçlenirken, geçen yıl da yüzde 50 civarında değer kaybetmişti.

Rusya ekonomisinde daralma ise devam ediyor. Rusya Ekonomi Bakanı Aleksey Ulyukayev, ilk çeyrekte yüzde 2,2 daralan ekonominin yıl sonu ortalamada yüzde 2,8 küçülmesini beklediklerini öngördü. Rusya gelecek yıl büyüme rakamlarının başlamasını öngörüyor.

Rusya Merkez Bankası’nın faiz indirim kararının ardından dolar 51,7 rubleye çıkarken, Euro da 57 rubleden işlem görüyor.