Rusya Merkez Bankası Birinci Başkan Yardımcısı Ksenya Yudayeva, petrol fiyatlarının artışına bağlı olarak rublenin son 4 ayda gerçekleştirdiği değerlenme sürecinin sona erdiğini söyledi.

Moskova’da düzenlenen ekonomi konferansında konuşan Yudayeva, “Rublede yukarı yönlü sert hareketi petrol varil fiyatlarının yüzde 30’u bulan artışından kaynaklandı. Bu süreç sona erdi. Şu an kurda bir istikrar görüyoruz.” dedi.

Aralık ayında 80 rubleyi gören dolar 50 rublenin de altına indikten sonra yeniden yukarı döndü. Rusya Merkez Bankası önceki gün aldığı kararla, 1 hafta ve 28 günlük döviz repo işlemleri faiz oranını minimum 2'ye, 12 aylık işlemler için de yüzde 2,5'e yükseltti. Dolar serbest piyasada 53,6 rubleden, Euro da 57,7 rubleden alıcı buluyor.

Yüzde 15’leri geçen enflasyon rakamlarının düşmesinde rublenin güçlenmesi katkı sağlarken, ihracat gelirlerinin azalmasına neden olması nedeni ile paradoks oluşturuyor. Rusya ise 50 milyar doların üzerinde son 5 yılın en büyük bütçe açığını kapatmak için gelirlerin artmasını istiyor.

Rusya Merkez Bankası Başkan Yardımcısına göre, petroldeki değişkenlik rubleden daha fazla. Bu yöndeki hareketler Rusya mali piyasaları açısından herhangi bir tehdit oluşturmuyor.